PINK VOID I. 2023 - CEDRIC AF GEIJERSSTAM
 
 
Pillanat volta hasonlít a fénykép és az ecsetvonás unikumára, ezek segítségével rögzíti Cedric af Geijersstam a belépés folyamatát, a belépés pillanatának lényegét. A kiállításon az intenzitás érzékeltetésében fontos szerepet játszanak az élénk színek. A rózsaszín és piros hangsúlyos a formákon, fény- és árnyjátékokon kívül, általuk a befogadás élménye is érzékibbé válik. A művész gyakran a fekete-fehér fotókat helyezi előtérbe, hogy a megörökített képeken a formaiságé legyen a főszerep, ezért érdekes, hogy milyen hatást kölcsönöznek az élénk színek.

Fontos a fény is, amely a fotográfiákat hátulról világítja meg, ezzel is növelve a képek játékosságát és intenzitását. Érzékelésüket a háttérben halkan morajló hanghatások növelik.

PINK VOID II. 2023 - CEDRIC AF GEIJERSSTAM
  

A kiállított fotósorozat a Pink Void nevet viseli, a void magyarul űrt, ürességet jelent. A fényképek liminális tereket ábrázolnak, olyan átmeneti határállapotokat, melyek csak absztrakt módon, átvitt értelemben értelmezhetők. A liminalitás a kör alakú festményt is jellemzi, a kép szélén intenzív határokat szab a piros szín, amely a kör közepéig nem ér el, a belső rész fehéren marad. Ez a mű is az említett űrre asszociál, amely határokon kívül esik, és nem látni, hogy hová tart.

Árnyékok és formák absztrakt kompozícióját gondolja újra a művész, s fényképből utómunka segítségével alkot nonfiguratív mozgóképet. A disztorzió által ugyanazt az ábrát egészen más perspektívából láttatja. A szürreálissá vált formák mozgása a változás folyamatának fluktuáló, szabálytalan voltára reflektál. A falra vetített disztorz formák az üvegbúra alatt már mozdulatlanul, rögzített állapotukban vannak elraktározva. Ez szépen lezárja annak a folyamatát, ahogyan a fénykép által megörökített pillanat a falra vetített animáción átváltozott és életre kelt, és a búra alatt elérte a statikus, átalakult formáját – úgymond „belépett”.

PINK VOID V. 2023 - CEDRIC AF GEIJERSSTAM
 

Cedricaf Geijersstam multimédiás kiállításával bebizonyítja, hogy különböző képzőművészeti ágakban is magabiztosan, önmagát nem meghazudtoló módon állja meg a helyét. A fotográfiák, a mozgókép és a hang egymás hatását erősítik, együttes észlelésük komplex esztétikai élményt nyújt.

Szöveg: Ruskó Zsófia

ABSZTRAKCIÓ VONZÁSÁBAN - ABSTRACTION ATTRACTION Event FB cover foto - 2
  

Az Absztrakció vonzásában / Abstraction Attraction – Cedric af Geijersstam fotókiállítása a Budapest Fotó Fesztivál (BPF) keretében április 23-ig, hétfőn/szerdán/pénteken 15.00-től 18.00 óráig látható a D85 Galériában (1074 Budapest, Dohány utca 85.).