Schneller János 
 

 

◼Mikor hívták életre a Garten Balaton fesztivált, és miben áll a különlegessége?

Az első rendezvényt – akkor még Garten néven – 2019-ben Bánki Ákos képzőművésszel szerveztük, azzal a céllal, hogy amikor a budapesti kulturális intézmények és galériák nyári szünetet tartanak, mi olyan izgalmas művészeti programot nyújtsunk a Balaton északi partján, amely kifejezetten a képző- és a vizuális művészeteket helyezi a középpontba.
A lovasi Nagy Gyula Művészeti Alapítvány galériájából és kerthelyiségéből indult kezdeményezésünk azóta már Felsőörsön, Csopakon és Alsóörsön is programokat kínáló fesztivállá nőtte ki magát. A Garten Balaton abban különbözik a többi fesztiváltól és lett unikálissá Magyarországon, hogy minden esemény, akár tárlat, akár pódiumbeszélgetés a képző- és vizuális művészet körül forog. Ilyen pedig tudtommal másutt nincs.

Fontos célunk, hogy testközelbe hozzuk a kortárs képzőművészetet azok számára is, akik nem rendszeres kiállítás- vagy galérialátogatók. Ennek érdekében a tárlatainkhoz olyan társművészeti programokat kapcsoltunk, mint például a kertmozi, ami a Balaton-parton ugyan nem ismeretlen dolog, ám az újdonság, hogy mi mindig a képzőművészethez, a festészethez vagy a műkereskedelemhez kapcsolódó filmeket vetítünk. A pódiumbeszélgetésekre érdekes gyűjtemények tulajdonosait, művészeti szakértőket, művészettörténészeket hívunk meg. A tárlatvezetéseken interaktív módon, a látogatók bevonásával hozzuk közelebb a közönséghez ezt az izgalmas művészeti ágat, s a koncertek is minél szélesebb rétegek megszólítását szolgálják. Igyekszünk olyan érdekes programokat és kiállításokat összeállítani, amelyekhez sokan tudnak kapcsolódni, vagy úgy gondoljuk, sokakat érdekelhet, illetve amelyeken az emberek nem feszengenek, hanem amelyekbe akár a strandról jövet is bekapcsolódhatnak. A fesztiválnak már az első évben is nagy sikere volt, az emberek örültek, hogy van egy olyan kulturális centrum, amely nyaralásuk alatt is magaskultúrát kínál számukra, ráadásul oldott, családias légkörben.

◼Hogyan alakul ki a végleges program, és mekkora csapat dolgozik rajta?

Először a kiállítások koncepcióját és a programokat találjuk ki, ezért nagyrészt Ákos és én felelünk. A szervezésben azután már többen is részt vesznek. Jelenleg hétfős csapatunk szervezi és koordinálja a fesztivált, s olyan kisebb helyi szervezeteket és galériákat is bevonunk a munkába – például Zámbó Attila csopaki galériáját, a felsőörsi és a csopaki önkormányzatok kultúrházait, a lovasi Márffy-házat vagy az alsóörsi Török-házat –, akik aktívan munkálkodnak a kultúráért. Tavaly óta társpartnerként a Capa Kortárs Fotográfiai Központ is bekapcsolódott a Garten Balaton szervezésébe. Ők Felsőörsön a Fotóudvart szervezik, ahol a kortárs fotográfia köré csoportosulnak a kiállítások és a kísérő programok is, az alsóörsi Török-házban pedig ugyancsak fotós program valósul meg. Együttműködünk a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekttel, amely ebben az évben a fesztivál fő szponzora. Emellett több olyan partnerünk van, akik kisebb-nagyobb tárgyi vagy anyagi adományokkal segítik a fesztivál sikeres megvalósulását.

◼Milyen a fesztivál fogadtatása a helybéliek körében?

Eleinte értetlenkedve, furcsán néztek ránk, de tavaly már sokan várták az eseményt, idén pedig már szinte sajátjuknak tekintik a Garten Balatont. Ez talán annak is köszönhető, hogy már a második évben elkezdtük bevonni a helyi közösséget a programjainkba. Ennek szellemében valósult meg például a fotómentés, melynek keretében a településhez kapcsolódó fotográfiákat gyűjtünk, majd nemcsak vetítést rendezünk belőlük, hanem dokumentáljuk és digitalizáljuk őket. A helyiek évről évre visszavárnak minket, számítanak a programjainkra, ezért számukra ingyenessé tettük a részvételt.

◼A fesztivált mindig is családias légkör jellemezte…

A Garten Balaton nem Művészetek Völgye vagy Ördögkatlan méretű fesztivál, átlagosan négyezer látogatónk van. Ennek a minifesztiválnak szeretnénk megtartani az oldott, családias légkörét, hiszen a Garten nevét adó kert sem alkalmas nagy tömegek befogadására. Délután 14 és este 22 óra között vagyunk nyitva, közben folyamatosan jönnek-mennek az emberek egyik programról a másikra. Igazán festői a helyszín, sokan a hangulat miatt is látogatnak el ide, az árnyékos kertben és a többi szabadtéri helyszínen feltöltődni kulturális élményekkel.

◼Úgy tartják, nem árt minél fiatalabb korban megismerkedni a művészettel. A gyermekeket milyen programokkal csábítja-várja a Garten Balaton?

Lovason, a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány kerthelyiségében minden évben gyermeksarkot rendezünk be, itt állandóan lehet rajzolni és különböző módszerekkel képeket létrehozni. Ezt idén napközis gyermektáborral bővítjük ki, ahol délelőttönként egy-egy vizuális szakember tart foglalkozásokat héttől tizenkét éves korú gyerekeknek. Készül a Garten Memo nevű képzőművészeti memóriajáték első kiadása, amelyben a magyar absztrakt festészetet, azon belül is a gesztusfestészetet dolgozzuk fel játékos stílusgyakorlatok formájában. Bízunk benne, hogy ez a játék minden korosztály számára izgalmas felfedezés és élmény lesz.

◼Kérem, emeljen ki néhányat a fesztivál idei széles és érdekfeszítő programkínálatából.

A kertmozi mindig nagy népszerűségnek örvend; a látogatók olyan képzőművészeti témájú filmeket nézhetnek meg, amelyeket a mozik nem vetítenek, így például Kovásznai György Habfürdő című, felnőtteknek készült animációs alkotását. A pódiumbeszélgetések közül két nagyon fontos, más-más generációból származó gyűjtő – Zimányi László és Hradszki László – beszélgetését emelem ki, akik múzeumi szintű gyűjteményüket is bemutatják. Fiatal műkereskedőket és a MODEM nemrég kinevezett igazgatóját is meghívtuk a fesztiválra, akik újfajta szemléletet képviselnek. A zene egyre nagyobb szerepet játszik a programok között: kortárs zenei estünkön Kurtág György és Ligeti György műveit egy csellistából és gitárosból álló páros, a Zétényi Gadó duó adja elő.

A Tandori zenei-irodalmi esten Pándi Balázs olvas fel a költő verseiből, a zenei aláfestést pedig a Tandori Dezső által összegyűjtött lemezek adják. Cseh Tamás dalait a Vodku fiai varázsolják a színpadra és a Tudósok zenekar is izgalmas koncerttel készül. Az E-Mancik Színházi Manufaktúra alternatív színházi előadása Verslábak neccharisnyában címmel kifejezetten női szemszögből előadott verses darab. Visszatérő vendégünk drMáriás, aki nemcsak kiállítóként jön el, hanem tárlatvezetést is tart, és pódiumbeszélgetésen is részt vesz. Kifejezetten rendhagyó programnak ígérkezik kerékpáros tárlatvezetésünk, a Gurulj képbe!, melynek során a fesztivál felsőörsi, lovasi és csopaki kiállításain tekerhetnek végig a látogatók szakavatott túravezetők segítségével. Lovason Szabad a pálya! címmel az OPLA plakátművészeti projekt tagjainak válogatott plakátjai tekinthetők meg, és Verebics Ágnes InVision című egyéni kiállítása vagy Kása Béla Indiában tett látogatásai során készült fotóinak szabadtéri kiállítása is nagyon izgalmasnak ígérkezik.

◼Hogyan tovább, Garten Balaton?

A jövő évünk egyelőre bizonytalan, mivel a fesztivál eddigi fő támogatója, a VEB 2023 projekt úgy tűnik, hogy a jövőben nem támogat minket. Ez akár a fesztivál végét is jelenthetné, hiszen a kultúra ezen a szinten sehol nem önfenntartó, pályázatok és állami vagy céges szponzoráció nélkül ilyen jellegű fesztivált nem lehet létrehozni. Ezért mostanában sokat gondolkozunk azon, miként oldjuk meg a fesztivál következő évi finanszírozását. Meglehet, hogy az idei lesz az utolsó Garten, amit persze egyikünk sem szeretne. Mindenesetre azon leszünk, hogy megoldjuk ezt a problémát, és bár ötletekben szinte kifogyhatatlanok vagyunk, a lehetőségeink nekünk is végesek.