A debreceni MODEM kiállítása széles körű áttekintést nyújt Lakner László életművéről: az 1950-es évek végének és az 1960-as évek elejének korai, szürnaturalista periódusától a pop arttal, majd a fotórealizmussal rokonítható új figuratív alkotásokon keresztül az 1970-es években alkotott konceptuális fotóműveken, könyvobjekteken keresztül az 1980-as évek során egyre expresszívebb karakterű írásalapú, festményekig, illetve az 1990-es évektől napjainkig alkotott posztkonceptuális és szkripturális festményekig.

 

Lakner László, Isa pur, 1982
 
Lakner művészetét tematikus és stiláris sokrétűség, folyamatos kísérletezés jellemzi. Életművében gyökeresen eltérő stílustendenciák férnek meg egymás mellett, amelyek nem kizárják, inkább kiegészítik egymást. Egyes művei a szürnaturalizmushoz, a pop arthoz, a fotórealizmushoz, a konceptualizmushoz, a szkripturális karakterű informel festészethez köthetők, majd egyre hangsúlyosabbá válik művészetében a posztkonceptuális szemléletű – oldottan geometrikus, gyakran betű- és szövegalapú – festőiség.
Lakner László, Száj, 1969
 
A kiállítás a budapesti Ludwig Múzeum 2004–2005-ben rendezett, Metamorfózis című tárlata óta a legnagyobb léptékű áttekintése Lakner László rendkívül gazdag életművének. Lakner műveiben gyakran helyezkedik bele történelmi helyzetekbe, a kultúrtörténet jelentős alakjaival azonosul és ezáltal történeti-társadalmi helyzeteket modellez. Az Alter ego cím az identifikáció sokrétű játékaira és ezáltal a stílus- és motívumváltások dinamikájára is utal. A kiállításon lehetségessé válik a különböző műcsoportok összeolvasása, és ezáltal a polifonikus életmű rejtett összefüggéseinek, a motívumok és referenciák komplex hálózatának a feltárása.
Lakner László - Engedelmesen - © a székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményéből
 
Magyarországon a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria őrzi a legjelentősebb gyűjteményt Lakner László alkotásaiból. 2020-ban mintegy 40 művét ajándékozta a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Gyűjteményének.

Az 1974 óta Németországban élő művész azonban nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi művészeti színtér meghatározó alkotói közé tartozik. Háromszor szerepelt a Velencei Biennálén (1972, 1976, 1990), mindemellett 1977-ben kiállított a kasseli documentán, 1979-ben a Sydney Biennálén, 1976-ban elnyerte a Német Kritikusok Díját, 1998-ban pedig a Kossuth-díjat. Művei többek között a berlini Neue Nationalgalerie, a Berlinische Galerie, a kölni Museum Ludwig, az esseni Museum Folkwang, az aacheni Ludwig Forum, a rotterdami Museum Boijmans Van Beuningen és a firenzei Galeria degli Uffizi gyűjteményét gazdagítják.

A MODEM kiállításának együttműködő partnere a Szépművészeti Múzeum. A tárlathoz nemzetközi szerzők tanulmányait tartalmazó katalógus készül.

A kiállítás kurátora: Fehér Dávid.

A tárlat 2022. május 28. - 2022. szeptember 11-ig látogatható.

MODEM nyitvatartás: keddtől vasárnapig: 10:00 – 18:00 óra között

http://www.modemart.hu/

Nyitókép: Lakner László Berlinben élő Kossuth-díjas, magyar neoavantgárd festőművész, grafikus áll Metamorphosis 64-67 című festménye előtt 2012. október 26-án egy budapesti lakásban.