Énlaka felé részlet, 2016
 

 

Több mint hat évtizedes alkotói életútján a festő- és üvegművészváltozatos képző- és iparművészeti műfajokban alkotott. A 2010-es évek óta munkásságának meghatározó állomásait jelentették üvegfestészeti kompozíciói. Egységes koncepció szerint valósult meg a mai Magyarország, méretét tekintve is legnagyobb ólmozott üvegablak-együttese a dunaújvárosi Krisztus Király-plébániatemplomban 2017 és 2022 között. A sárospataki Vártemplom 2014-ben megkezdett, Szent Erzsébet életét bemutató, narratív ciklusának üvegablakait a mester halála után, tervei szerint jelenleg is kivitelezik. Immár a csarnoktemplom tizenharmadik üvegablaka készül! Maga a templom a Szent Erzsébet Zarándokút első állomása, Bráda Tibor üvegképeivel a szent ma is élő tiszteletét hirdeti. A tervezési folyamat során akvarellel készítette el a színvázlatokat, hiszen az akvarell áttetszősége megközelíti az üveg „fényjátékát”.

Bráda Tibor kiállítása
 

 

Az akvarelltechnikát már kisgyermek korában megismerte. Édesanyja, Hajnal Katalin tanítónő képei révén, közösen is megfestették a tavaszi erdőt és szép csendéleteket. Bráda a Képző- és Iparművészeti Középiskolában Ujváry Lajos festőművész osztályába került, aki nemcsak az erdélyi vidéket ábrázolta, hanem balladákat, néprajzi tárgyakat is gyűjtött. Itt, a „Kisképzőben” ismerkedett meg feleségével, Deák Ilona festőművésszel, akinek családja Kolozsvárról származott. Később évtizedeken át járták az erdélyi tájakat, közösen vettek részt művésztelepek, többek között Nagybánya és Firtosváralja alkotómunkájában.

Bráda Tibor kiállítása

 

2013-ban Bráda Tibor így vallott egyik interjújában a közös természetjárásról, a meglelt táj „képpé válásáról”: „Nagybányán a hegyen hagyott a feleségem. Fel se tűnt, órákkal később jött vissza. Akkor készült ez a kép. Nem szokás ekkora méretben akvarellt festeni. Már biztosan tudom, itt valaki vezette a kezemet! Utólag meglepett az eredmény és a méret is.”  (https://mutermek.com/brada_tibor/) Valóban Bráda szívesen alkotott nagyméretű, 70 × 100 cm méretű tájképeket a helyszínen, a természeti látvány előtt. A papír érdes felülete eszébe juttatta kedves műfaját, a falképfestészetet, amelyet szeretett volna még kipróbálni. Nemcsak az elkészült pannók, üvegablakok, mozaikok, hanem a nagy méretű pasztellképek és akvarellek is megidézik tehát a murália iránti rajongását.

Vihar közeleg 2009
  

Az Erdélyi Magyarok Egyesületének felkérésére rendezett tárlaton 2001 és 2019 között festett, kisebb méretű tájképei láthatók. Különösen személyessé teszi a kiállítást, hogy Deák Ilona válogatásában az erdélyi utak egy-egy emléke is szerepel a képek mellett. Bráda Tibor 2017-ben a Szépháromban rendezett kiállítása kapcsán írta tájképeiről: „Örömmel tölt el, ha a természet látványa magával ragad és képpé formálódik bennem. A tiszta látvány festése elfeledteti velem az összes manipulált agyszüleményemet, és feloldódhatok a színek, a foltok, a ritmusok harmóniájában. Az akvarell transparenciája (Duschanek Jancsi szavaival élve „tündér koloritja”) olyan nekem, mint a tiszta levegővétel.” (https://egyeb.kultura.hu/igy-nezd-brada-tibor)

Ili fest 2017
 

Az Erdélyi Magyarok Egyesületének székházában bemutatott Vihar közeleg (32 × 42 cm, 2009), a Hegyes hegy (55 × 75 cm, 2010) és a Szelíd dombok Firtosváraljánál (50 × 65 cm, 2016) című festmények triptichonszerű rendezésnek köszönhetően a szemlélő számára egészen közeli és friss élményt közvetítenek. A széles horizont felett az égbolt csodás színei váltakoznak. E plein airben festett távlatok természetesen a művész bensőjének lenyomatát hordozzák. A megtalált tájképi motívum a művész alkotta személyes „ablak”, s ezen keresztül láttatja a Teremtő által létrehozott, érintetlennek tűnő, csendet közvetítő környezetet. Az akvarellen véglegesen fehéren hagyott felületek fontos térszervező egységek.

Ecsettel Erdélyben
  

Deák Ilona elmondása szerint a művésztelepről rövidebb-hosszabb autóút után sétálva kereste mindenki az aznapi motívumot, a megfelelő nézőpontot a tájban. Ennek egyik emléke az Ili fest című akvarell (37 × 27 cm, 2017), amelynek kínai fehérrel festett, finom hangsúlyai vezetik a néző tekintetét. A Sipos Endre festőművésszel közösen írt Tájképfestés akvarellel című kötetét 2012-ben jelentette meg a Cser Kiadó. Ebben feltárja az alkotó lelki előkészületét, szemlélődését, belső útját, és egyben lépésről lépésre bemutatja az alkotás fázisait, ahogyan a hűvös világoskéktől halad a melegebb színek felé a rusztikus hordozón.

Közöttünk van 2010
  

Nedves és száraz felületek összhangjában jelenik meg a Közöttünk van című, 2010-ben készült festmény (73 × 53 cm). A viharos égbolt szürkés felhői drámaian veszik körbe a pravoszláv kereszt mély csendjét, a képmező tengelyében a Megváltó korpuszát félszáraz és nedves, barna ecsetvonásokkal illette. Dús vegetáció övezi, jobboldalt a jellegzetes erdélyi szénakazallal. Ezeknek a szénakazlaknak részletezőn kidolgozott tömbjei tarkítják a meleg színekkel komponált Kapnik felé című tájképet (65 × 50 cm, 2016). Az előkészítő rajzi vázlatot itt nem takarják el a színfoltok, a kompozíciónak szerves részét képezi a lendületes vonalvezetés.

Őszi kikericsek 2015
  

A mikrovilág jelenik meg az Őszi kikericsek fekvő formátumú képkivágatán (23 × 63 cm, 2015), amely a természetben rejlő ősi szakralitás mélységét hívják elő a nézőben. A kiállítás vernissage-án Atlasz Gábor festőművész megnyitóbeszédében felidézte Bráda Tibor e tájak fenséges és felséges voltát megjelenítő képeit, ezzel szavakban is érzékeltetve a mester műveinek természetet éltető harmóniáját.

 

Bráda Tibor Ecsettel Erdélyben című kiállítása 2024. március 10-ig tekinthető meg telefonos bejelentkezéssel +36 20 995 6159 (1056 Budapest, Molnár utca 5.).