– Petőfi-szilvesztert bő két évtizede rendezünk Kiskőrösön. Immár nemcsak a helybeliek ismerik, hogy az esemény milyen programokból áll össze, hiszen a megyéből, sőt az egész országból érkeznek vendégeink – mondja el Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója. – Tudni kell azonban, hogy a költő születésének ideje és a szilveszter, az év vége, az új év kezdete Kiskőrösön mindig is összekapcsolódott. Petőfi születésének századik, százötvenedik évfordulóján is nagy dolgok történtek itt. Például a költő születésének 50. évfordulójára szerették volna Jókai Mórék megnyitni a szülőházat, mint emlékhelyet. Ez csúszott egy picit, 1880-ban került rá sor. A 150. évfordulón városi rangot kapott Kiskőrös, illetve az alkalomra megépítették az akkori legmodernebb technikával fölszerelt művelődési központot. A 200. évforduló pedig egy óriási lehetőség, hogy a hagyományos Petőfi-szilveszterek jóval dúsabban kerüljenek a közönség elé. Így most először háromnapos a szilveszteri rendezvénysorozat, idén már december 30-án elkezdődnek az események.

Filus Erika
 

Minden a kiskőrösi amatőr színjátszókból álló Szilveszter Társulat A helység kalapácsa, avagy kétszáz éve köztetek járok című színházi előadásával kezdődik. Ők már 20 éve állnak ilyenkor a közönség elé. A darabot Supka Éva rendezte, a zenei kíséretről a Kóborzengő Zenekar gondoskodik. A színdarabválasztásban segít dr. Sirató Ildikó színháztörténész is. A társulathoz ez alkalommal Bánföldi Szilárd színművész és a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes is csatlakozik. Két előadást is tartunk, egyet 14 órakor, a másikat 18 órakor. Biztosan állíthatom, hogy ha három előadást tartanánk, mindhármat telt ház előtt játszanánk – teszi hozzá Filus Erika.

December 31-én, szombaton az ünnepségsorozat a Petőfi-szilveszterek hagyományos programpontjával, a sorszámozott, névre szóló Petőfi-kötetek átadásával folytatódik. Ezeket a különleges köteteket azok az egyéves gyermekek kapják, akik Magyarország területén a költővel azonos napon, január 1-jén születtek. A programon közreműködik Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondó, Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor, valamint Albert József tárogatóművész. Szintén több évtizedes hagyomány, hogy Kiskőrös Város Önkormányzata, az Országos Petőfi Sándor Társaság és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum országos képzőművészeti pályázatot ír ki. A beérkezett, zsűrizett alkotásokból idén „Az idő igaz, S eldönti, ami nem az.” címmel nyílik időszaki tárlat a múzeumban Kispálné dr. Lucza Ilona, az OPST elnöke, Dr. Feledy Balázs művészettörténész, művészeti író és Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője közreműködésével.

A Petőfi-szilveszter kiemelt része a Szilveszteri hangverseny, amelyen fellép Miklósa Erika operaénekes, Csővári Csilla operaénekes, Boldoczki Gábor Liszt Ferenc-díjas trombitaművész, a Badora Dance Company, valamint a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Hollerung Gábor karmester vezényletével.

Petőfi menüsor
 

A szilveszteri vacsora a reformkor nagyjainak kedvenc ételeiből áll össze, bárki megkóstolhatja a Márciusi Ifjak által kedvelt Petőfi-féle kávélikőrt.

Pilvax kávélikőr

 

Éjjel fél egykor kerül sor az ünnepi megemlékezésre Kiskőrös főterén, Petőfi Sándor szülőháza előtt. Köszöntőt Domonyi László polgármester, Font Sándor országgyűlési képviselő és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke mond az ünnepi szónok Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész lesz. A megemlékezés után megtekinthető a Petőfi eredeti keresztelési bejegyzését tartalmazó anyakönyv az evangélikus templomban, ahol újévkezdő áldást oszt Kecskeméti Pál igazgató lelkész.

Január 1-jén 10 órakor az evangélikus templomban Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök tart istentiszteletet.

A kiskőrösi Petőfi-szilveszter újév napján 11 órakor zárul Kiskőrös Város Fúvószenekarának újévi koncertjével.

Aki kedvet kapott a részvételhez, keresse fel telefonon a kiskőrösi Tourinform Irodát. Jó szórakozást!

petofi_szilveszter_osszesitett_A2