Vasárnap a Ferenc pápa által celebrált szentmise előtt már jó néhány órával gyülekezni kezdtek mindazok, akik az első sorokból szerették volna köszönteni a Hősök terén és az Andrássy úton a pápamobillal végigvonuló egyházfőt. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómomentumaként a Szentatya fél tizenkettőkor mutatott be szentmisét, amelyen több százezren vettek részt. 

Az Andrássy úton, a kordonnál várakozott a 75 éves matematikus Pomozi István és családtagjai – köztük három hónapos dédunokája. Ferenc pápa a Hősök teréről az Andrássy útra fordult, ahol végigvonulva hatalmas tapssal és örömujjongással fogadták őt. Hamarosan egy kisbabát emeltek föl hozzá, akit karjaiba véve megpuszilt és megáldott. Amikor a továbbhaladó egyházfő

meglátott egy másik kisgyermeket is, már ő maga állíttatta meg a pápamobilt, odakérte, és áldásban részesítette

ezt az apróságot is, aki Pista bácsi Zsombor nevű dédunokája volt.

Csütörtök este a Szent István-bazilikában tartott szentségimádáson a családomért imádkoztam: gyermekeimet, unokáimat és dédunokáimat lélekben egyenként a Jóisten elé hoztam, és kértem számukra az Úr segítségét – meséli Pomozi István a szentmisét követően. – Úgy érzem, a pápai szentmisén Jézus Krisztus válaszolt nekem erre az imádságomra a pápamobilból, amikor a Szentatya megállt, rámutatott legfiatalabb dédunokámra, magához kérte őt és megáldotta.

Pomozi István
 

István, feleségével együtt a Zugligeti Szent Család Plébánia közösségének tagja. Hét gyermekük, huszonnyolc unokájuk és két dédunokájuk van.

A szentbeszéd után két gondolatot is elindított bennem az a pillanat, amikor Zsombor a Szentatya kezébe került. Az első Ferenc pápának az a mondta: »ha Jézus nyomában járunk, ez arra hív bennünket, hogy előre nézzünk, hogy befogadjuk a kegyelem átformáló ajándékát«. Hiszem, hogy egy gyermek ajándékként érkezik a családba, és rajta keresztül el tud jönni az isteni kegyelem. A másik egy bibliai idézet: »Ha nem változtok meg, s nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába« (Mt 18,3–4). Ha az én dédunokámat, aki három hónapos, így vonta magához Jézus Krisztus földi helytartója, akkor az egyértelmű jel arra, hogy ezt az üzenetet követni kell.