Apolló, a fehér puli az asztal alatt lapult, gazdája lábánál, amíg a fóti plébánián beszélgettünk. Sok gyónást hallgatott már végig a plébános hű társa, s kiválóan megőrzi a gyónási titkot, ráadásul azért is hasznos barát, mert az idős atya nem mindig hallja, ha csengetnek, de a kutya farkcsóválva jelez. 

Sebők Sándor atya hetvenkilenc éves, és több mint harminc éve Fót plébánosa. 1969-ben szentelték pappá.

A rendszerváltozásig sűrűn helyezgették ide-oda, mert mindenhol túl jól dolgozott.

Mindenkinek mindene volt, de leginkább a gyerekek és a fiatalok körében ért el az államiaknak szemét szúró sikereket. Verőcén, az országban elsők között szervezett és mutatott be beatmisét. Ezért mennie kellett.

Csongrádon előbb a nagytemplomban szervezte meg az addig nem létező ifjúsági hittant több tucat kamasz számára, akik rajongtak érte, majd mikor innen is mennie kellett, a másik, kisebb csongrádi templom lett a helyszín. Itt sem fért a bőrébe, kirándulni, táborozni vitte a fiatalokat, és ifjúsági klubbá alakította a plébániát. Lajosmizse következett, ahol

negyvenszereplős misztériumjátékot írt és tanított be, motorbiciklivel járta a hatalmas tananyavilágot és tanította a fiatalságot.

Abony következett. Itt is volt beatmise és misztériumjáték. Püspökének innen is el kellett távolítania. Még mindig segédlelkészként Újpestre került.

Sebők Sándor atya 2019-ben aranymisés áldást ad a fóti templomban (Fotó: Krómer István)

 

Már a nyolcvanas években járunk, és hatalmas ifjúsági élet alakult ki itt is a plébánián. Ennek „hála”, egyszer egy máig ismeretlen tettes úgy helybenhagyta, hogy súlyos sérülésekkel kórházba került. A rendőrségi vizsgálatkor az egyik tiszt sokat sejtetően közölte vele, hogy nem az ő emberei tették…

Fenyegették telefonon, levélben, de mindez nem szegte kedvét. Boldog közkatonaként szolgált, töretlen derűvel, szeretettel,

ahogy teszi azóta is Fóton. Nem járt a Gulagon, nem járta meg a börtönöket, de így is hősi lelkülettel, sokakat gazdagítva tette mindig, amit tennie kellett az Úr szőlőjében munkálkodva.

Életútját elismerve ő kapja idén a Hit Pajzsa-díjat, melyet Horváth Béla egykori országgyűlési képviselő, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és a kuratórium elnöke, Sajgó Szabolcs SJ ad át február 25-én délelőtt 10 órakor az Egyetemi templomban.

Nyitókép: Sebők Rita fotója