Főként vers- és népdalfeldolgozásokat színesítenek rock, pop, alternatív, funk, swing vagy épp jazzes elemekkel. A zenekart egytől egyig profi zenészek alkotják. Az elmúlt két év történéseiről, koncertekről és távlati tervekről kérdeztem Szabó Csabát.

Hogy élte meg a zenekar a pandémiát?

Pár hete hazaköltöztem Németországból, ami nagy változás a zenekar életében. A járvány alatt viszont kint éltem. A határzárakkal rengeteg időt veszítettünk. Többször csúsztatnunk kellett a lefoglalt stúdióidőpontokat, de májusban végre megjelent legújabb albumunk. Közben elkészült első animációs klipünk is, amire nagyon büszkék vagyunk! Fillér Máté grafikus munkájával egy igazán kreatív és humoros videoklip született Szól a kakas című nótánkhoz. És közben, amikor csak lehetett koncertezni, játszottunk is!

Az új album borítóját Fillér Mariann készítette.

 
 

Miben más a Vándordal az előző, Két karodban című nagylemezhez képest?

Elsősorban abban, hogy az előző albumunkat kizárólag vendégénekesekkel vettük fel. A Vándordalon is szerepelnek vendégelőadók, akik szép énekükkel dúsítják a hangzást  ̶  például Tóth Eszter (Lanou, Napfonat) és Ölveti Mátyás (Szabó Balázs bandája), aki egyben az egyik alapítótagunk, csellistánk is  ̶, de az új lemezünk alaphangját már állandó énekesünk, Farkas Kriszti Volkova gyönyörű éneke biztosítja. Hangszerelésben újítás, hogy a dobszerkó mellé érkezett egy komplett ütősszekció, amit Kovács Tamás visz. Illetve a fúvós szekciót érdemes még kiemelni, itt a szaxofon mellett megjelent a klarinét és a fuvola is, Oláh Márton közvetítésében. Az is különlegessége az új albumnak, hogy ez már egy hosszú ívet követ, egy történetet mesél el. Az út jelenik meg benne fő motívumként. Az ember belső és külső útjának stációit járhatjuk végig: az elindulást, az útkeresést, a visszaemlékezést, az ember önmagával és a halállal való szembenézését. Az út vége pedig Kodály Esti dala, a vándor fohásza a hazatalálásért, megérkezésért.

Koncertek szempontjából milyen volt az elmúlt időszak?

Tavaly játszottunk a Művészetek Völgyében, Fishing on Orfűn, a Petőfi TV Akusztik műsorában. Júniusban volt lemezbemutató koncertünk a MOM kupolatermében. Ott nagyzenekarral játszottunk, Tóth Eszter és Ölveti Mátyás vendégzenészekkel kiegészülve. Egyre többet koncertezünk zongorával, Puskás Péterrel is. Idén is jártunk a Művészetek Völgyében, augusztus 19-én Balatonfüreden, 20-án pedig Veszprémben. Ősszel lesznek akusztikus előadásaink, szeptember 9-én Pakson, 17-én pedig ismét Balatonfüreden, majd Székelyudvarhelyen is. Novemberben szintén az akusztikus formációval lépünk fel Brüsszelben.

Mik a további tervek?

Tervekből tele a padlás! Két nagy projektünk van. Egyrészt tervezünk egy olyan komplett műsort megcsinálni és kiadni, ami teljesen saját dalokat tartalmaz, nekünk írt szövegekkel, hogy megmutassuk ezt az oldalunkat is. Másrészt visszük tovább a tőlünk megszokott vonalat a népdalfeldolgozással, verszenésítéssel. Ha a nagyon messzi jövőbe tekintünk, akkor egy színpadi mű megírását tervezzük. Ez még teljesen képlékeny, több év, mire e terv kiforrja magát. Sok ötlet kavarog bennünk, ezeket kell majd kikristályosítani. Erről majd nagyjából két év múlva beszélgessünk újra!