Mintha online nem érhetnénk el a világ összes pornográfiáját két kattintással, és nem keresne tömegnyi influenszer vagyonokat pusztán azzal, hogy az alig takart testét mutató fotókkal pakolja teli az Instagram-oldalát. Ennek ellenére mégis máig eseményszámba tudnak menni az olyan franchise-ok, mint A szürke ötven árnyalata vagy a Miután, amiknek van egy fontos közös tulajdonságuk: regényadaptációk, amik írott formában is sikeresek voltak már a megfilmesítésük előtt. Ilyen szempontból a 365 nap és folytatása, a 365 nap: Ma abszolút beillik a sorba: a lengyel Blanka Lipinska erotikus regényfolyamának adaptációi, ráadásul az írónőre nem kis hatással voltak A szürke ötven árnyalata-regények. A kör ezzel bezárult. Ezen felül az is összeköti a mostanában divatba jött filmes erotikához sorolható alkotásokat, hogy valamilyen rejtélyes okból az álompasi (azért nem álomnőről írok, mert ezek a filmek felvállaltan a női célcsoportra „lőnek”) mindig egy titokzatos milliomos, aki legbelül ugyan érzékeny és sebezhető, mégis van neki egy kemény, sötét és titokzatos oldala, ami miatt képtelen egy egészséges párkapcsolatot felépíteni, kizárólag alá- és fölérendelésen alapuló kapcsolatokban képes gondolkodni, és a regény hősnője az egyetlen, aki megváltoztathatja őt, vagyis megszelídítheti a zabolázatlan fenevadat.

A 2020-as 365 nap és a 2022-es folytatása, a 365 nap: Ma a Szicíliába látogató sales director, Laura szemszögéből meséli el az eseményeket, akit kinéz magának a férfimodell-katalógusokból kirángatott kirakatmaffiózó, Massimo, és szokatlan udvarlást eszközöl: elraboltatja a nőt, és a rabságban 365 napot ad választottjának, hogy beleszeressen. Az első rész élveboncolásába nem mennék bele, a lényege az, hogy erotikába csomagolt romantikának álcázta a Stockholm-szindrómát, és izgatónak a teljes kiszolgáltatottságot, amiért számos női jogokért és egyenjogúságért küzdő szervezet és ismert személy támadta, méghozzá teljes joggal. Ne kerteljünk, borzalmas film volt, és nemcsak az ártalmas üzenete miatt. Viszont az idei második rész láttán felértékelődtek bennem a két évvel ezelőtti „élmények”. Ez annak köszönhető, hogy a 365 napnak még volt valamije, amije a folytatásnak sajnos már nincs: története. Legyen ez a történet bármilyen pocsék, de legalább ott volt, most azonban bajban vagyok, ha el szeretném mesélni, miről szól a folytatás. Különösen feltűnő a teljes sztorinélküliség az amúgy meglehetősen hosszú, 111 perces játékidő első felében, amikor tényleg az égadta világon nem történik semmi azon kívül, hogy Laura és Massimo egy ultragiccses jelenetben összeházasodnak, majd végigmutatják nekünk a Kámaszútra összes pózát legalább háromszor.

365 Days Part 2
Fotó: Karolina Grabowska/Netflix
 

Hőseinket annyit mutatják pucéran, hogy már-már zavarba ejtő, amikor néha-néha ruhában látjuk őket. A szoftpornós jelenetek garmadáját képeslapokra illő olaszországi tájképekkel teszik eladhatóbbá, és legyenek épp bármilyen festői tájon, ők ketten mindig kettesben, a többi turistától távol tengetik óráikat, hogy bármikor egymásnak eshessenek. Ebből olyan különösen vicces jelenetek is születnek, mint amikor a golfpályán Anna leül a lyuk fölé széttárt lábakkal, Massimo pedig az ütőjét fallikus szimbólumként használva próbál a golyóval betalálni a lyukba. Az ilyen szcénák miatt akad a filmnek némi ZS-filmes szórakoztató faktora, de sosem akkora, hogy elviselhetővé tegye a hiányosságait. A második felére kialakul egy helyzet, amit nagy jóindulattal akár történet-kezdeménynek is hívhatunk, ami lényegében annyit tesz, hogy Laura azt hiszi, Massimo megcsalja őt, ezért enged a szexikerteszhazhozmegy.it oldalról rendelt Nacho csábításának, aki nemcsak a rózsaszirmokra, hanem Laura bájaira is könnyen rá tud kattanni, így ők ketten megszöknek. Az elvileg okosnak kikiáltott nőnek nem lesz gyanús, hogy a kertész egy olyan medencés luxusházban él, aminek az árát nem lehet összehozni fűmagvetésből és bokormetszésből, de még férfiprostituáltnak állásból sem. A filmbe ez a szál annyi változást hoz, hogy Massimo feneke helyett immár Nacho hátsóját nézhetjük ütemes mozgás közben, és arra is van némi időnk, hogy eszünkbe jusson: hogyan lehetséges, hogy ezek a csodásan kinéző emberek mind ennyire tehetségtelen színészek legyenek? Míg a 365 nap még fel tudta bosszantani a nézőjét, a folytatás már nem csinál mást, csak untat, és ezen a képeslapokba illő tájak és a festményekre illő emberek sem tudnak segíteni. Lengyelország válasza A szürke ötven árnyalatára ettől még óriási siker a Netflix kínálatában, bizonyítván, hogy minden híresztelés ellenére fedetlen mellekkel és hátsókkal még ma is sok mindent el lehet adni. A 365 nap és folytatása messziről elkerülését jó szívvel ajánljuk minden kedves olvasónknak!

A 365 nap és a 365 nap: Ma a Netflix kínálatában látható.