Plantarium - Tomek Ducki
 
A fesztivál nemzetközi programjában rekord számú, 27 külföldi film versenyez majd a fesztivál fődíjáért. A magyar programba 31 filmet válogattak be: a Friss Húson vetítik idehaza először a Berlinben élő magyar rendező, Nagy Borbála filmjét, a Pannónia dicséretét, amely már a German Short Film Awardon a legjobb rövidfilmnek járó díjat nyerte el. A filmben az a Dudás Péter alakítja az ország vezetőjét, aki korábban a Facebookon imitálta Orbán Viktor híresebb fényképeit.

Ugyancsak most látható először Magyarországon a Bagatelle, Csáki László animációs filmrendező és képzőművész Petri György azonos című verse nyomán készült, kevert technikájú kísérleti rövidfilmje az orrfújás viszontagságairól.

Filles Bleues - Laure Goasguen
 

Korábbi Friss Hús-díjazottak is új filmekkel rukkoltak elő. Márton Dániel – a Ricsárdgír zenekar frontembere új munkájának címe a Liga, melyben tizenéves szuperhősök próbálják megmenteni a világot és előkeríteni az elveszett rollert. Rudolf Olivér új filmjének az X-Kryptonit Projektnek ismét a 2020-ban a legjobb női főszereplőnek járó díjat elnyert Széll Viktória játssza a főszerepét. A 2018-ban is díjazott Vermes Dorka – egyedüli alkotóként – két filmmel is szerepel a versenyprogramban (Quarantine set, Ebrovás): a koronavírus első hullámában játszódó filmje azt mutatja be, ki-ki hogyan élte meg a lezárásokat, ágyfelszabadításokat. A másik fesztiválkedvenc, Nagy Lili új rendezése, a D-vitamin lakoma előző filmjeihez hasonlóan nem lesz beskatulyázható.

Az animációk között is számos korábbi fesztiválsiker szerepel: Mostoha Marcell Avant (MOME) és Szegedi Adél Jelszó a ***-hoz (Illyés Művészeti Akadémia) című kisfilmjét idén beválogatták Európa legjelentősebb eseménye, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál diplomafilmes versenyprogramjába. Ulrich Gábor Dűne című filmjét több A-kategóriás fesztivál (Annecy, Ottawa, Hiroshima) is műsorára tűzte már, a korábban a Maestróval az Oscar-díj közelébe került M. Tóth Géza új animációja, a Matches egy hétéves gyerekkel készített interjú alapján készült, miközben álmairól, félelmeiről, reményeiről beszél, a gyufaszálak életre kelnek, megelevenítve gondolatait.

Stephanie  - Wouter Jansen
 

Neves színészekben sincs hiány: Schwecthje Mihály filmjében, a Ballagási cipőben az a Kizlinger Lilla a főszereplő, aki év elején a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat nyerte a Berlinalén Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjében nyújtott szerepléséért. Az ételhordó-dobozok sokféle értelmezéséről szól Vörös András filmje, a Dettó, melyben Sodró Eliza szerepel, Fülöp Péter filmjében, a Digicicában pedig Osvárt Andrea alakítja az elfoglalt anyát. Kőváry Dániel filmjében, a Diszkó diktátorban pedig Ónodi Eszter és Paizs Sickratman Miklós is feltűnik majd.

Nemrégiben indult a Friss Hús podcastja is: az első adásban a fesztivál kezdeteiről beszélgettek az alapító főszervezők, Osváth Gábor és Deák Dániel, a második műsor vendége pedig számos kisfilm főszereplője, Rainer-Micsinyei Nóra volt, aki nélkül nem múlhat el Friss Hús, így az idei fesztiválon is szerepe egy filmje a versenyprogramban.

Cold meridian - Dora Nedeczky
 

A Friss Hús történetében először nagykövete is van a fesztiválnak: Péterfy Bori színésznő számos rövidfilmben és elsőfilmes alkotó munkájában szerepelt, most a Friss Húson több szerepben is feltűnik: a zsűri tagjaként ő dönt majd a díjak sorsáról is. A magyar versenyprogramban a legjobb magyar élő szereplős rövidfilm, a legjobb magyar animációs rövidfilm, a legígéretesebb 30 év alatti rendező, a legjobb színész és a legjobb színésznő díját ítélik oda, valamint több különdíjat is kiosztanak majd a fesztiválon.

A filmek teljes listája a Friss Hús honlapján olvasható.

https://frisshusbudapest.com/filmek

Touch  - Nir Berger