Az európai operatársulatokat és fesztiválokat tömörítő Opera Europa 2017 őszén indította útjára OperaVision elnevezésű internetes portálját, hogy ingyenesen hozzáférhető előadásfelvételek segítségével az opera műfaját a szélesebb közönség körében népszerűsítse. Az Európai Unió Kreatív Európa Programja által támogatott, tizenhét ország harminc operatársulatával együttműködésben működő felület az előadásokon kívül betekintést enged a produkciók létrejöttébe, kapcsolódó anyagai segítésével pedig hozzá kíván járulni a művek jobb megértéséhez. A Magyar Állami Operaház az elmúlt hét évben eddig Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska, Erkel Ferenc Bánk bán és Hunyadi László, Wolfgang Amadeus Mozart A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény, Umberto Giordano Andrea Chénier, Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása, és Richard Wagner Parsifal című előadását tette átmenetileg ingyenesen hozzáférhetővé az OperaVision felületén.

Az Eiffel Műhelyház Bánffy-termében mutatták be a Valuskát

 

Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényének zenésszínpadi adaptációja az egyfelvonásos operagroteszk, a Valuska. A történet szerint egy zűrzavaros kisvárosba éjszaka vándorcirkusz érkezik, és látványosságként a világ legnagyobb kitömött óriásbálnáját kínálja. A cirkuszt a polgármester, Tünde asszony hívta a városba befolyása növelése érdekében, a kicsiny társulathoz tartozó, Herceg nevű apró torzszülött azonban rombolásra buzdítja az odasereglő, eleinte hallgatag csőcseléket, amely hatására fosztogatásba, gyújtogatásba, gyilkolásba kezd.  A tragikomikus események középpontjába a félnótás postai újságkihordó, Valuska János keveredik.

A címszereplő: Haja Zsolt

 

Haja Zsolt (Valuska), Miksch Adrienn (Pflaumné), Szabóki Tünde (Tünde), Farkasréti Mária (Parasztasszony), Hábetler András (Tanár úr), Cser Krisztián (Posztókabátos férfi / Katona), valamint Szalontay Tünde (Hagelmayer / Narrátor) alakítják a 2023. december 17-én készült felvételen a főbb szerepeket. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor) vezényel: Szennai Kálmán. Az előadást Varga Bence, a színházi felvételt Szathmári Tamás rendezte.

A Valuska 2024. július 19-ig tekinthető meg a platformon.

Nyitókép: Jelenet a Valuska előadásából
Fotók: Nagy Attila/OPERA