A német operaéletből ismert Kammersänger cím mintájára létrehozott elismeréssel az Opera vezetése kiemelkedő aktív szólistái iránti megbecsülését kívánja kifejezni, nagyra értékelve tehetségüket és színpadi teljesítményüket. Az évadban kiemelt javadalmazással is járó

Kamarénekes címet egy szezonban legfeljebb hárman birtokolhatják, Kossuth-díjjal még nem rendelkező operaénekes összesen három alkalommal kaphatja meg.

Az elmúlt évtizedben az évadzáró Csillagóra gálán átadott elismeréseket idei újításként első alkalommal adták át évad közben, lehetőséget teremtve arra, hogy a közönség is osztozzon kedvenc művészei meglepetésében és örömében.

Tizenkilenc éves korában Bikfalvy Júlia növendékeként kezdett énekelni Pasztircsák Polina. 2004-ben megnyerte a Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, majd tanulmányait Olaszországban, Mirella Freni tanítványaként folytatta, és 2010-ben diplomázott a ferrarai Girolamo Frescobaldi Konzervatóriumban.

Operaszínpadon 2007. december 9-én debütált Modenában, Lorenzo Ferrero Le Piccole storie című kortárs operájának ősbemutatóján.

A nemzetközi áttörést a 2009-es Genfi Nemzetközi Verseny hozta el számára, ahol az első díj mellett további három különdíjjal is elismerték művészetét. Azóta Európa operaházainak és koncerttermeinek állandó fellépője.

Pasztircsák Polina a herendi hattyúval az Operaház színpadán
Fotó: Nagy Attila/OPERA

 

Az Operaházban 2011-ben a Bohémélet Mimìjével mutatkozott be, azóta többek között Violetta (Traviata), Desdemona (Otello), Micaëla (Carmen), Colombina (Spiritiszták), Nedda (Bajazzók), a Grófné (Figaro házassága), Donna Anna (Don Giovanni), Amelia (Simon Boccanegra) szerepében is láthatta a közönség. Számos nemzetközi opera- és koncerténekesi felkérése mellett továbbra is rendszeres fellépője a budapesti dalszínháznak.

A most lezárult Arabella-sorozat címszerepe mellett az idei évadban Az istenek alkonyában Gutruneként, a Bohéméletben Mimìként lépett a színpadra, májusban a Pelléas és Mélisande női főszerepében lesz látható az Eiffel Műhelyházban.

A Magyar Ezüst Érdemkereszttel és Székely Mihály-emlékplakettel is kitüntetett szoprán a 2016-2017-es évadot követően, második alkalommal részesült az Opera legrangosabb kitüntetésében. Az Országút 57. számában közölt interjút a művésznővel.

 

Nyitókép: Művésztársai köszöntik Pasztircsák Polinát az Arabella tapsrendjében
Fotó: Nagy Attila/OPERA