Több helyszínen zajlik Kőszegen a Köz-Játék Fesztivál. A nagyszínpadi bemutatók mellett lesznek gyerek- és zenei programok, kamaraszínházi előadások, kiállítások, szakmai konferenciák. A nyitóelőadás a Hyppolit, a lakáj lesz. Őze Áron rendezésében a címszerepet Kálid Artúr játssza, Schneidert Göttinger Pál, Schneidernét Balázs Andrea, Makátsnét Molnár Piroska, fiát Schneider Zoltán alakítja. Az előadás, a résztvevők szándéka szerint emlékezik Benedek Miklósra, aki a maga mindig kesernyés humorával negyven éve csaknem háromszázszor állt színpadra Hyppolit szerepében a Játékszín előadásában. A Köz-Játék Fesztivál különleges ősbemutatójának ígérkezik Baka István felnőtteknek szóló rémhistóriája, az Én, a vámpír, Fábián Péter színpadra állításában.

A Kőszegi Várszínház az együttműködés híve.

Most is kerestünk kőszínházi koprodukciós partnereket, hiszen így nemcsak a költségek oszlanak meg, s nem egynyári előadásokat hozunk létre, hanem olyanokat, amelyeket ősztől továbbvihet repertoárján az adott társszínház.

A Hyppolit, a lakáj a dunaújvárosi színházzal közös, Örkény István groteszk komédiája, a Kulcskeresők a Gózon Gyula Kamaraszínházzal, az Én, a vámpír című rémhistória pedig a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal – mondja Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója, aki huszonnyolcadik éve vezeti az intézményt. Az igazgató a Hyppolitról szólva arról is beszélt, hogy már két éve gondoltak arra, Kálid Artúr, aki többször föllépett Kőszegen, jó lenne a címszerepre. Így jött az ötlet, s amikor Molnár Piroskának újságolták, hogy készülnek az előadásra, a színésznő csak annyit mondott: Ki ne hagyjatok belőle! Szeretnék visszatérni a kedvenc városom színpadára. Tegyük hozzá, hosszú évekig nem volt kőszegi nyári színház Molnár Piroska nélkül.

A Hyppolit, a lakáj előadásának csapata, az asztalnál középen Molnár Piroska, balra Schneider Zoltán, jobbra a rendező, Őze Áron, a második sorban balról a második Kálid Artúr, középen Balázs Andrea

 

Őze Áron, aki harmadszor rendez Kőszegen, nem titkolja, régóta szerette volna ezt az igazi hungaricumszerű magyar vígjátékot megrendezni. Úgy érzi, álomszereposztást sikerült összehozni, ami kezdetben még valóban álom volt, most már valóság. Minden szerepet nagyszerű színészek játszanak. Molnár Piroska megkoronázza az előadást. A Játékszínben annak idején Schneidernét játszotta.

Ebben az előadásban viszont az eredetivel ellentétben, Molnár Piroska kedvéért Makáts főtanácsos helyett Makáts Aladárné főtanácsosasszony jelenik meg, ezzel együtt más, apróbb változtatás került a szövegbe.

Finoman megidézik a korábbi legendás és fogalommá vált Hyppolit-produkciókat, a filmet (melynek híres szerepét Csortos Gyula játszotta, Schneider pedig Kabos Gyula volt) és a színházit (Benedek Miklóssal és Schneiderként Szacsvay Lászlóval). Benedek Miklós hangját is halljuk majd. Ősztől az előadás a dunaújvárosi színház repertoárján szerepel.

Molnár Piroska tizenhét nyáron át játszott a Kőszegi Várszínházban. Így mesél erről: Kőszeg – csodahely. Hollósi Frigyessel, Frici barátommal hazajártunk ide. Hiányzik az életemből ő, ahogyan sajnos sokan mások is.

Jó, hogy Pócza Zoltánék létrehozták a Hollósi-díjat, s hogy ma is kapható a színház büféjében a Hollósi-kávé – hosszúkávé hideg tejjel, két cukorral, ahogyan Frici szerette.

Halála után jó néhány évig nem szerepeltem kőszegi produkcióban, jólesik a visszatérés, ráadásul éppen a Hyppolittal. A Játékszín-beli ősbemutatón Schneidernét játszottam. Kőszegen Makáts főtanácsosné leszek, a fiamat, Makáts Csabát Schneider Zoltán alakítja, a tavalyi Hollósi Frigyes-díjas. Minden mindennel összeér.

Vajda Katalin és Vajda Anikó négy évtizede írta színpadra a Hyppolitot. Ritka, hogy egy legendából dupla legenda szülessen: a kultikus film után kultikus színházi előadás is lett. A színészeken múlt. Ígéretes a kőszegi produkció is, hiszen újra összeállt egy nagyszerű csapat – fogalmaz Vajda Katalin.

A Hyppolithoz kapcsolódóan két könyvbemutatót is tartanak Kőszegen: Molnár Piroska a Kvittek vagyunk és Vajda Katalin a Maradok tisztelettel, Benedek Miklós című kötetét dedikálja július 13-án a kőszegi várban.

Július 14-én Őze Áron kulturális emléksétát vezet a kőszegi vártól indulva: édesapja, Őze Lajos negyven éve forgatta Kőszegen a Hány az óra, Vekker úr? című filmet.

Csak néhány napig vett részt a forgatáson. Már nagybeteg volt. Kőszegről vitték Budapestre, kórházba. Nagyon szerette Kőszeget. Ahányszor a városban járok, mindig gondolok rá. Kőszegiek állítanak meg és mesélnek a Bacsó-film forgatásáról – jegyzi meg Őze Áron.

Jelenet az Én, a vámpír produkcióból 

 

Július 15-én – ugyancsak a Köz-Játék Fesztivál keretében – mutatja be a Kőszegi Várszínház a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal közösen, a szekszárdi Magyarországi Német Színházzal együttműködésben Baka István költő, író felnőtteknek szóló rémhistóriáját: az Én, a vámpír című darab A kisfiú és a vámpírok című kisregény alapján készült, Fábián Péter írta színpadra Baka művét, ő is rendezi. Szekszárdon születtem, földije vagyok Baka Istvánnak. Rajongásom iránta korai, a róla elnevezett versmondóversenyen kezdtem verset mondani, aztán pódiumestet is rendeztem a verseiből. A kisfiú és a vámpírok című kisregénye egy kisiklott, félresikerült rendszerváltoztatás története, másfelől izgalmasan lehet használni a vámpír toposzt, ami az iróniáját és humorát adja az előadásnak. Baka zseniális találmánya, hogy a történet egyben kicsit sci-fi, ugyanis a jövőben játszódik, de olyan, mintha a múltban lennénk, mert az általa elképzelt jövőben visszafelé fejlődik a fiktív sárdi városállam – magyarázza Fábián Péter.

Nyitókép: A Kőszegi Várszínház plakátja
Fotók: Kőszegi Várszínház