A Móra Könyvkiadó és a 6SZIN könyveinek színpadi adaptációjával online hétvégével emlékezik Janikovszky Évára születésének 95. évfordulóján.

A lemez két oldala című produkció élő előadását közvetíti a teátrum. A 2013-ban Tollár Mónika rendezésében bemutatott produkcióban ezúttal a lemez „A” oldalán Horváth Lili és Kovács Patrícia, a lemez „B” oldalán Elek Ferenc és Simon Kornél lesz hallható, illetve látható.
A darab alkotói arról beszélnek, az előadás témája biztosan ismerős lesz annak, akivel már előfordult, hogy a saját véleménye nagyon eltér fél órával korábbitól, csak azért, mert közben egy másik szerepbe került, és már nem az édesanyját kell győzködnie valamiről, hanem a gyerekét. A hol kesernyés, hol nevetséges, hol groteszk pillanatokban biztosan sokan magukra ismernek.
Horváth Lili az előadás kapcsán azt mesélte, egy-egy mondatban, helyzetben fiaira és magára ismer. Például, amikor azt mondja: „Lacika, hát, hogy beszélsz te az anyáddal…?! Mi az, hogy mért turkálok a szekrényedben…?! Vedd tudomásul, édes fiam, hogy ha én egyszer végre rendet rakok helyetted ezen a szeméttelepen, akkor te nekem csak egyet mondhatsz: azt, hogy köszönöm szépen..!” 

 

Elek Ferenc
Fotó: BROZSEK NIKI
 
Elek Ferenc is a görbe tükröt érzékeli, amikor szerepe szerint így szólal meg: „Gondoltam, főzök magamnak egy jó kávét, ha már nincs senki ebben a hideg lakásban, aki főzzön nekem. Mondd, drágám, hol tartod te a kávét?! Az egész konyhát végigkutattam – sehol egy szem kávé…!”
A 6SZÍN másik streamelt előadását felvételről láthatják most a nézők. Az úgy volt című produkció Janikovszky Éva korábban színpadra sohasem vitt könyvei alapján készült. A felnőtt– gyerek kapcsolatról szól a születéstől a kiskamaszkorig, az ő szemükkel, finom iróniával láttatja a mindennapi apró-cseprő konfliktusokat, felismeréseket, tréfás és komoly meglátásokat, az élet minden nyűgét, teret engedve annak is, hogy ki-ki a maga életét képzelje a játékos, komoly világba.
A Barna Zsombor, Bodoky Márk, Georgita Máté Dezső és Osváth Judit szereplésével készült ötvenperces előadást 7 éves kortól 107 éves korig ajánlja a teátrum.
A két előadás április 23. és 25. között látható. A lemez két oldala és Az úgy volt című előadásra a jegyek a 6SZÍN online felületén kaphatók. A közvetítések április 23. és 25. között tekinthetők meg.