A hagyományosan, immár tizenkettedik alkalommal megrendezett Frankofón Filmnapokon, március 17. és 27. között huszonhárom francia nyelvű – francia, belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai ­– kortárs alkotást láthatnak a mozikedvelők. Történelmi film, dráma, vígjáték, horror, családi film, thriller, krimi, zenés film és több dokumentumfilm szerepel a programban.

Túlzás nélkül állíthatjuk, a film az egyik legkönnyebben exportálható, nemzetiségtől függetlenül befogadható művészeti ág. A filmszerető hazai közönség pedig bizonyítja, hogy a nagy múltú francia filmművészet esetében ez különösen igaz. A Francia Intézet által életre hívott Frankofón Filmnapok szervezője, Uzsák Zoltán elmondta, hogy a március 20-i Frankofón Világnap köré létrehozott fesztiválból nőtte ki magát ez a filmünnep. A Velencei, a Cannes-i és a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjából, valamint a legrangosabb francia filmművészeti elismerés, a César-díj jelöltjei és nyertesei közül több film is szerepel a kortárs francia filmes paletta minden színét felvonultató mostani fesztiválon.

Sophie Marceau játssza a Minden rendben ment főszerepét

Március 17-én, csütörtökön az Uránia Nemzeti Filmszínházban François Ozon legújabb alkotása, a tavaly Cannes-ban bemutatott Minden rendben ment nyitja a fesztivált. A történet szerint az idős, agyvérzést szenvedett apa (André Dussollier) megrázó kívánsággal fordul a hozzá, a kórházba siető lányához (Sophie Marceau): segítségét kéri a méltó lezáráshoz. Ozon stílusa nehezen beskatulyázható: filmjein belül keveri a műfajokat, s alkotásai egymáshoz képest is különbözőek.

Az idei programban szerepel a Cannes-ban debütált Elemi ösztön rendezőjének, Paul Verhoevennek legújabb filmje. A Benedetta valós történeten alapuló romantikus történelmi dráma Virginie Efirával, Charlotte Ramplinggal és Lambert Wilsonnal a főszerepben. Az erotikával átszőtt filmben az ifjú Benedetta már egészen fiatal kora óta csodatévő hírében áll. Mikor bevonul a pesciai kolostorba, jelenléte alaposan felkavarja a közösség életét. Az első hallásra meglehetősen sablonosnak tűnő film váratlan elemekből építkezve, felforgató vízióval közelít a kolostori történethez. A főszerepet játszó Virginie Efira a kortárs francia film ígéretes fiatal tehetsége.

Lambert Wilson és Virginie Efira a Benedetta című filmben

A francia filmtől a vígjáték sem idegen, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tavaly a francia filmakadémia César-díjkiosztásán a legjobb filmalkotás díját az Elég a hülyékből című lehetetlennél lehetetlenebb kalandokat mutató komédia vitte el. A film most kerül a magyar közönség elé.

A 2021-es Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt a világpremierje a már említett Elveszett illúziók című filmdrámának. Honoré de Balzac klasszikus regényének modern adaptációja döbbenetes áthallásokat kínál a mai néző számára. A tizenöt César-jelölést kapott alkotás idén el is hozta a legjobbnak járó díjat a film, a fényképezés, az adaptáció, a jelmez, a díszlet és a mellékszereplő kategóriában, emellett a főszerepet alakító huszonötéves Benjamin Voisin a legígéretesebb színésznek járó szobrot vehette át.

Elveszett illúziók: Benjamin Voisin

A cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be a Bergman szigete, amelynek történetében egy német–angol filmrendező házaspár a svédországi Fårö szigetére érkezik, hogy heteken keresztül Ingmar Bergman egykori otthonában, a világtól elzárva, puritán visszavonultságban írják meg következő forgatókönyvüket. Az északi nyár hűvös és inspiráló, Bergman szelleme pedig mindenütt ott lebeg. A képzelet és a valóság közti választóvonal egyre homályosabbá válik. Mia Hansen-Løve rendező-forgatókönyvíró filmje Bergman kultuszát szeretettel fricskázva, gyakran öniróniával mesél élet és művészet örök körforgásáról.

Najla Ben Abdallah az anya és Sami Bouajila az apa szerepében A fiunk élete című mozidarabban

Megrázó alkotás A fiunk élete című Tunéziában játszódó dráma, amely a 2019-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Interfilm-díjat nyerte el, hőse, Sami Bouajila pedig a legjobb férfi főszereplő lett. A tunéziai-francia-libanoni-katari alkotás a Frankofón Filmnapokon kerül először hazai mozivászonra.

Nyitókép: Jelenet az Elveszett illúziók című filmből  Fotók: Frankofón Filmnapok