A Budapest Film forgalmazásában március 14-én kerül a mozik műsorára Hajdu Szabolcs kapcsolati trilógiájának második darabja, a keserédes hangulatú Kálmán-nap. A történet szerint a névnapjára készülő házigazdához, a negyvenes éveiben járó Kálmánhoz (Hajdu Szabolcs) és feleségéhez, Olgához (Tóth Orsi) vendégségbe érkezik Levente és Zita (Szabó Domokos és Földeáki Nóra). Az egyre sűrűsödő koccintások közben gyorsan fölsejlenek a már nehezen titkolható párkapcsolati nehézségek.

Tóth Orsi és Hajdu Szabolcs a filmben

A filmrendező trilógiájának második darabja is a színpadról került a filmvászonra, akárcsak az első, az Ernelláék Farkaséknál. Ám míg abban a konfliktusok a gyermeknevelés körül forogtak, ezúttal az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó feszültségek és morális dilemmák kerülnek a középpontba. A párok a gyerekek iskolaváltásától gyorsan eljutnak oda, hogy igazából mindenki egy „se veled, se nélküled” párkapcsolatban él.

Zita szerepében Földeáki Nóra

Ernő (Gelányi Imre), a család ezermestere, többször sikeresen szakítja meg a párosok kapcsolati analizálását, de van, amin minden jó szándék ellenére egy ezermester sem tud segíteni. A megtévesztően egyszerű és hétköznapi szatirikus történetet az apró részletek teszik lenyűgözővé.

Hajdu Szabolcs rendezőként úgy véli: „A Kálmán-nap története kiváló alkalmat ad a párkapcsolati árnyalatok feltárására. A film – mint minden művészet – végül is nem más, mint nyomozás, önazonosítási kísérlet.”

A film rendező-forgatókönyvírója, főhőse és zeneszerzője Hajdu Szabolcs, operatőre Bántó Csaba, jelmeztervezője Pető Kata. Vágója Zuzana Cséplő ASFS, a hangért Dusan Kozak volt a felelős. A Kálmán-nap a Látókép Ensemble, az MPhilms és a Stark Sales produkciójában készült, producerei Hajdu Szabolcs, Prikler Mátyás és Jim Stark. Co-producerek Dan Wechsler, Andreas Roald, Jamal Zeinal-Zade, Szirmai Árpád, Rajna Gábor, Faragó Attila és Petrányi Viktória. Produkciós menedzserek Gálovits Zoltán és Martina Agricolová. A független film létrejöttét a Szlovák Audiovizuális Alap, illetve számos magyarországi egyéni és civil közösség támogatta.

A trilógia első darabját áprilistól ismét játsszák a mozik, a harmadik rész, az Egy százalék indián a tervek szerint ősztől látható.

Nyitókép: Gelányi Imre és Tóth Orsi a film egyik jelenetében
Fotók: Kálmán-nap produkció/Budapest Film