Ez leginkább annak köszönhető, hogy a film annak idején elkerülte a mozikat, és egyből a tévéképernyőn debütált. Mivel a tévépremiert nem nagyon reklámozták, sokak figyelmét elkerülhette. A film körüli hírverés később nőtt meg igazán, amikor a főszerepet játszó Gera Marina első magyarként nemzetközi Emmy-díjat kapott az alakításért. Ám az Örök tél csak idén májusban juthat el igazán nagyszámú közönség elé, miután felvette filmkönyvtárába a Netflix, a világ legnagyobb streaming szolgáltatója. Az Örök tél Havasi János Lánykák, az idő eljárt című könyve alapján készült, és sok szempontból hiánypótló darab. Míg a holokausztról és a németek koncentrációs táborairól rengeteg filmet láthattunk már, addig a szovjet munkatáborokban játszódó történetek távol állnak attól, hogy lerágott csontnak nevezhessük őket a filmtörténetben. Az Örök tél ezen felül abban is nagyot gurít, hogy a főhősei nők: ez a látszólag nem annyira sajátos húzás a lágerfilmek terepén nagyon is különlegesnek számít, mert az évtizedek során valamilyen rejtélyes okból úgy alakult, hogy a hasonló filmek főhősei inkább férfiak voltak. A női szemszög miatt az Örök tél talán egy kicsit finomabb, érzékenyebb film, ugyanakkor azt is megmutatja, hogy az érzékenységet és humánumot ki lehet irtani az emberekből, mert egy idő után már minden a túlélésnek rendelődik alá.

Gera Marina és Csányi Sándor

 
1944-ben járunk, egy dél-dunántúli faluban orosz katonák szedik össze az embereket. Elsősorban a svábok közül válogatnak – persze vittek el mást is, mert kellett az ingyen munkaerő –, mert őket tartották bűnösnek a háborúban kioltott orosz emberéletekért és a németek betöréséért az országukba. A pletyka szerint csak néhány heti munkatáborozásról van szó, és utána már lehet is hazajönni, de már az odautazás körülményei is jelzik, hogy ebben vajmi kevés igazság rejlik. Hosszú caplatás a nagy semmiben katonák kíséretében, majd tömeges bevagonírozás és hosszú, erőltetett menet az örök tél birodalmába, ahol aztán egy lágerben mindenki elmorfondírozhat azon, hogy vajon az elképesztő hideg fogja megölni, a bánya szörnyű munkakörülményeibe hal bele, simán csak éhen pusztul vagy valamelyik kórság végez majd vele. Mivel a Magyarországról keleti munkatáborokba elhurcolt negyedmillió emberből nagyjából százezren nem tértek haza, nyugodtan mondhatjuk, hogy a túlélési esélyek arrafelé nem voltak túl ígéretesek.
 
A sztori főhőse Irén, a családos sváb nő, aki kilátástalan helyzetben találja magát. Gera Marina alakításában azt a legizgalmasabb figyelni, hogy a karakter hogyan veszíti el lépésről lépésre az emberségét ebben a földi pokolban – és hogy amikor már úgy tűnik, nincs visszaút, mégis egy emberi kapcsolat lesz az, ami megtartja őt, és nem engedi, hogy elessen a lágerlét szörnyűségei közepette. Gera igazi filmszínésznő. Nagyon finom eszközökkel játszik – a film addig a legerősebb, amíg őt állítja középpontba, meg azokat a nőket (többek között Döbrösi Laura és Farkas Franciska alakításában), akikkel osztozik a sorsában. Szász Attila nem egy stílusbravúrokban utazó rendező, klasszikus filmnyelven beszél, azon viszont magas szinten, és mivel tudja, hogy jól választott színészeket, megbízik bennük és nagyrészt az arcokra bízza a filmjét. Ezt pedig nagyon jól teszi, ugyanis a színészei a lelküket is kidolgozzák érte. Az Örök tél sokáig lebilincselő dráma, a második felében azonban megjelenik egy szerelmi szál is Csányi Sándor személyéhez kapcsolódva, innentől pedig a film is kicsit könnyedebbé válik, ami nem feltétlenül tesz jót neki. A hollywoodias mellékíz ugyan a nagyközönség számára fogyaszthatóbbá varázsolja az Örök telet, nézőként mégis azt éreztem, hogy a romantika még ilyen visszafogott formában is kissé idegen mindattól, amit korábban láttam. Szerencsére Szász és majdhogynem állandó forgatókönyvírója, Köbli Norbert jó ízlésű alkotók, akik nem vetik el a sulykot, ugyanakkor már egy enyhe kibicsaklás is feltűnővé válik, ha egy film első fele majdhogynem tökéletes élményt kínál. Az Örök tél leginkább a Schindler listájával megkezdett vonal folytatója a lágerfilmek között, nem a nyersebb, nagyobb nézői igénybevételben utazó Saul fiával rokon. Ugyan számos ismerős elemet tartalmaz, ám bőven van benne annyi újdonság, hogy az is érdekesnek találja, aki jól ismeri a műfajt. Ezúttal érdemes hinni a hype-nak.

 

Az Örök tél a Netflix kínálatában látható.