Többek között ezek az idén a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott Rengeteg – Mindenhol látlak nagy kérdései. A film a magyar filmforgalmazásban rendkívül szokatlan módon kihagyta a mozibemutatót, és egyből az egyik nagy streaming-szolgáltató, az HBO GO kínálatában debütált.

Korábban még elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy hazai nagyjátékfilm ne a mozivásznon vagy a köztévé esti műsoridejében mutatkozzon be, hanem egy streaming platformon. Tavaly, a pandémia első hulláma idején Hajdu Szabolcs próbálkozott valami hasonlóval, de az ő filmjéért külön fizetni kellett, nemcsak feltűnt egy szolgáltató gigászi katalógusában, elérhetővé válva minden előfizetőjüknek. Ez lenne a jövő? Egyelőre erősen kétséges, ám amíg a mozik nem találnak önmagukra, és nem térnek vissza a megszokott nézőszámok, addig ne zárjuk ki, hogy lesznek még hasonló, „külön utas” bemutatók. Ez a szokatlan premier kimondottan illik Fliegauf Bence új filmjéhez, ugyanis már az elkészülése sem mondható hagyományosnak: hiszen nem állami pénzből forgatta, vagyis bizonyos értelemben véve rendszeren kívüli. Fliegauf ráadásul azt a luxust is megengedte magának, hogy folytatást készítsen egy remek, de már tizennyolc évvel ezelőtt készült filmhez, 2003-as bemutatkozó munkájához, a Rengeteghez, amely a maga idejében remek és ügyes mozinak számított, de valljuk be, nem túl sokan látták. Persze ezzel maga a rendező is tisztában van, ezért a Rengeteg – Mindenhol látlak élvezetéhez egyáltalán nem szükséges, hogy valaki lássa a korábbi filmet. Annak ismerete csupán abban segít, hogy felismerjük, Fliegauf ezúttal is ugyanabban a stílusban forgatott, amit majd két évtizeddel ezelőtt kifejlesztett. A Rengeteg-filmeknek amúgy sincs hagyományos értelemben vett történetük, inkább rövidfilmek, nagyjából negyedórás kisfilmek sorozatából állnak, viszont mégsem szkeccsfilmről van szó: Fliegauf az összes kisfilmjét szigorúan egy stílusban tartja, nincsenek hangulatbeli vagy műfaji kalandozások, és ha direkt módon nem is, indirekt módon ezek a történetek nagyon is összekapcsolódnak. A Rengeteg történeteit összeköti a nagyon találó, sohasem tolakodó, bár kissé nyomasztó filmzene, valamint az, hogy az összes történet este/éjszaka, lényegüket tekintve lakásbelsőkben játszódik, a kamera pedig örömmel merül el a szereplők közelijeiben. Ez a fajta filmkészítés rendkívüli tudatosságot és bátorságot igényel, hiszen, ha ilyen közelről láthatjuk a színészek játékát, akár egyetlen hamis momentum is kizökkenthet bennünket. Ettől azonban most nem kell félni, ugyanis Fliegauf rendkívül ügyesen válogatta össze a szereplőit, profikat és amatőröket egyaránt, amit jól jelez, hogy egyik szereplője, Kizlinger Lilla a legjobb mellékszereplőnek járó díjat hozhatta haza Berlinből. Ez egyrészt fantasztikus hír, másrészt kissé érthetetlen: Kizlinger ugyan nagyszerű, de a filmben legalább még négy-öt olyan kaliberű alakítást láthatunk, mint az övé. Ettől persze még örülünk a magyar sikernek, mielőtt szó érné a ház elejét.

A Rengeteg – Mindenhol látlak olyan embereket mutat be, akik kritikus pontjára jutottak az életüknek, többségében egy nagy veszekedés vagy vita során találkozunk velük. Ilyen vagy olyan módon a halál is visszatérő téma a hét történet legtöbbjében, és sokszor láthatunk feloldhatatlanul mély konfliktusokat kibontakozni a szemünk előtt. Bár akad itt némi társadalomkritika is, ezek azért elsősorban személyes sztorik és családi vagy épp párkapcsolati tragédiák. Többségüket akár színpadon is el tudnánk képzelni, bár valószínűleg csökkentené az erejüket, ha a színészek arcát nem olyan közelről láthatnánk, mint itt. A hét történet többsége telitalálat, én összesen kettőt (a babára vágyó párt és a haldoklós megcsalástörténetet) éreztem kevésbé erősnek és kissé mesterkéltnek, az összes többiben Fliegauf a színészvezetés és a dialógusírás magasiskoláját mutatja be. Különösen erős az apját az anyja halála miatt bűnösnek tartó kamaszlány és a kuruzslót egy bérgyilkossal meggyilkoltatni kívánó fiatalok sztorija. A Rengeteg – Mindenhol látlak nagyon tömény, sűrű atmoszférájú filmélmény, Fliegauf pedig ugyanolyan jól vezeti a profi színészeket, mint azokat, akik első kamera előtti próbálkozásaikkal mutatkoznak be.

 

A Rengeteg – Mindenhol látlak az HBO GO kínálatában látható.