A Nemzeti Filmintézet támogatásával a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció szakán készült Erhardt Domonkos diplomamunkája, a Szemem sarka, amelyet a Berlinale Generation 14+ programjában vetítenek. A történet szerint a barátnőjéhez hazafelé tartó fiú az autóbuszon észrevesz egy átellenben ülő lányt. Az ablak tükröződésében összetalálkozik tekintetük, csak egy villanás, de a fiú óhatatlanul elképzeli, a lánnyal utazik...  

„A film egy régi Ikarus buszon játszódó kamaradarab, így a hétköznapiság ábrázolása nagy szerepet tölt be. Emellett szeretek játszani a filmben az elmondott és a nem elmondott arányával, hogy a nem bemutatott üres rész invitálja a nézőt, saját gondolataival és élményeivel töltse ki a fennmaradó teret, még személyesebbé téve a történetet” – mondja a MOME sajtóközleményében filmjéről Erhardt Domonkos.

 

Kis Hajni rendező (középen) a Külön falka forgatásán a két főszereplővel,Horváth Zorkával és Dietz Gusztávval. Fotó: Konda Brigitta/Külön falka produkció

Kis Hajnit, a Külön falka és Szakonyi Noémi Veronikát, a Hat hét rendezőjét a Berlinale Talents tehetséggondozó programjába hívták meg. A fiatal tehetségeket több, mint háromezer jelentkező közül választották ki, így most hatvannyolc országból kétszáznégy fiatal filmes szakember vehet részt a hatnapos tapasztalatcserén, melynek mottója: „Te most viccelsz: humor a komoly időkben”. A tehetséggondozó programban: színészek, operatőrök, rendezők, forgalmazási szakemberek, filmkritikusok, producerek, forgatókönyvírók, vágók, hangmérnökök, látvány- és díszlettervezők dolgoznak együtt, és idén kiemelt figyelmet fordítanak a virtuális valóságban játszódó filmekre.

A Berlinalén a Klasszikusok válogatásában vetítik Fehér György 1989-ban forgatott és nemrégiben restaurált Szürkületét. Az ígéret című Friedrich Dürrenmatt regény nyomasztó gondolatsorán született alkotás egy nyomozás története, amelyben egyszerre van jelen a megszállott tenni akarás, a tehetetlen útkeresés, a dermedt félelem és a boszúvágy, a testre és a lélekre, akárcsak a környékre ráboruló köd, szürkeség. Fehér György a fekete–fehér árnyalataiban tartott filmjét Gurbán Miklós – aki most maga is részt vett a film fényvilágának digitális felújításában – fényképezte, kísérteties, feszültségteli zenéjét Vidovszky László komponálta. A Nemzeti Filmintézet a főszerepet játszó Haumann Péter emlékére ajánlotta a Szürkületet a programba.

Nyitókép: Egy filmkocka Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációs filmjéből Forrás: MOME