Magyarországon majdhogynem kőbe vésett szabály, hogy igazán nagy hazai filmsikert csak vígjátékokkal és romantikus filmekkel lehet elérni, és bár időről időre megcáfolja ezt egy-egy más műfajú film (A Viszkistől a Testről és lélekrőlig) erős fogadtatása, a komédiákban való hit még ma is annyira erős, hogy egymás után érkeznek az újabb meg újabb próbálkozások. E sorok írása idején például már játsszák a mozik a Nagykarácsony című hazai karácsonyi romkomot, ami egyben az első magyar karácsonyi romantikus vígjáték is. A film főszereplője ráadásul pont Ötvös András, akinek idén nyáron már bemutatták egy másik hasonló zsánerű filmjét, a Becsúszó szerelem címűt, amivel akkortájt mostohán elbánt a sors. A Covid miatt többször is az utolsó pillanatban kellett elhalasztani a premier időpontját, és végül akkor került a vásznakra, amikor a magyar nézők még nem álltak tömegesen készen arra, hogy egy nagy teremben ülve, egymás társaságában mozizzanak. A jobb sorsra érdemes film gyakorlatilag nyom nélkül tűnt el a süllyesztőben, de, hála a Netflixnek, fél évvel a bemutatója után talán megtalálhatja a közönségét. A film megérdemli a figyelmet, mert Nagy Viktor Oszkár (aki a rendező előző filmjéhez, az Apaföldhöz hasonló élményre vágyik, nagyot fog nézni) rendező nem éri be a puszta szórakoztatással: filmjének mondanivalója is van, bár kétségtelen, hogy ezt nem túl árnyalt formában próbálja közölni velünk, hanem direktben az arcunkba mondja, de nem azért, mert ne értene a dolgához, hanem azért, mert ezúttal a lehető legszélesebb rétegnek szóló filmet próbált készíteni.

Gyula lelkes fociultra, aki amúgy csendes, kispolgári életet él a barátnőjével, Mariann-nal, de amikor meccs van, akkor minden ideje és figyelme a csapaté, valamint a többi ultráé, akikkel rendszeresen vesz részt mindenféle balhékban. A férfi már azt is nehezen dolgozza fel, hogy Mariann-nal nem lehet közös gyerekük, és az örökbefogadás elindítása is kisebb lelki sokk a számára. Amikor a folyamat során kiderül, hogy a focis balhéi miatt a hatóság nem tartja őket alkalmas szülőnek, Mariann kiborul. Egy nap egy fiatal roma lánnyal, az intézetis Lüszivel állít haza, aki éppen terhes, és mivel nem kívánja megtartani a babát, Mariann szerint magukhoz vehetnék és felnevelhetnék Gyulával, és így a hatóságok kihagyásával lehetne gyerekük. Gyula azonban már a gondolattól is rosszul van, hogy roma gyereke legyen, és ha ő még el is fogadná valahogy, a rasszista haveri körében egy ilyen döntés megbocsáthatatlan bűnnek számítana. Amikor ezt elmondja Mariann-nak, a nő azonnal elhagyja őt, az emiatt kétségbeeső Gyula pedig úgy dönt, hogy szerelme kiengeszteléséül magához költözteti Lüszit, és segít neki a babája születéséig, hogy aztán magához vegye. Csakhogy Gyula és Lüszi között fellángol valami, amire egyikük sem talál szavakat.

Lüszi (Gombó Viola Lotti) és Gyula (Ötvös András)
 

Nagy Viktor Oszkár rendező ugyan tündérmesét mond, és az általa mutatott Magyarországban minden kicsit színesebb és egyszerűbb, mint a valóságban, de mégis olyan problémákkal foglalkozik, melyek valóban jelen vannak a magyar társadalomban. A Becsúszó szerelem elsősorban a rasszizmusról beszél, és bár egyértelműen naiv üzenetet (a szeretet és a szerelem legyőzi a gyűlöletet, mert erősebb nála) közvetít, ezt jó szándékkal és tiszta szívvel teszi, így nem lehet haragudni rá. A film azonban elsősorban egy kacagtató vígjáték, és amikor épp nem moralizál, akkor a nézők szórakoztatásában elég jó eredményeket ér el. A Thuróczy Szabolcs által játszott ultravezérnek minden jelenete kincset ér, Hajdu Szabolcs pedig zseniális a szabadidejében az ultrák között balhézó, a mindennapokban pedig a példás ügyész szerepében tetszelgő fickó szerepében. De örömmel fogunk visszaemlékezni a terhes tornás csoportot vezető Tenki Rékára is, aki annyira ragyogóan tolja túl, amennyire egy ilyen eltúlzott karakter esetében szükséges. Persze hiába lennének kiválóak a mellékszereplők, ha a két főszereplő nem alkotna működőképes párost, de szerencsére mindketten nagyszerűek, és el tudják vinni hátukon a filmet. Ötvös András mackós sármja valósággal beragyogja a filmet, Gombó Viola Lotti pedig egy olyan fiatal tehetség, akire érdemes lesz figyelni. A Becsúszó szerelem elsősorban műfaji klisékből építi fel cselekményét, így aki meglepetésekre vágyik, nem jó helyen keresgél, de aki egy üzembiztosan építkező romantikus vígjátékkal szórakoztatná magát az ünnepekben, nem jár rossz helyen.

 

A Becsúszó szerelem a Netflix és a Filmio kínálatában látható.