Egy korábbi interjújában említette, hogy a jazz befogadásához érdemes edzeni a fület. Erre is figyel, amikor a balatonboglári Jazz és Bor Fesztivál július 14-i Modern Art Orchestra koncertjére állítja össze a műsort?
Mindig aszerint kell válogatni, hol és kinek játszunk. Egy nyáresti, vízparti koncertnél fontos, hogy kellően csalogatóak legyenek a darabok, de akadjon köztük izgalmas újdonság is, amelyre fel tudjuk hívni a figyelmet. A műsorvezető sokat segíthet azzal, hogy szóban is elmondja, miért más, amit játszunk, mint az előző mű volt, beszél arról, hogyan érdemes ezt a zenét hallgatni. Általában magamra vállalom a feladatot, de a Modern Art Orchestrával abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sok esetben maguk a zeneszerzők ott ülnek az együttesben, így őket is szóra bírhatom alkotásaik születéséről. Balatonbogláron más a helyzet, a helyi publikum nagyon jól trenírozott, hiszen jelentős múltra tekint vissza a fesztivál, amelynek rendszeres fellépői vagyunk. A jazznek, az avantgárd zenének komoly tradíciója van itt, s emellett állandó a klubélet a városban. Ilyen környezetben bátrabb az ember a műsor-összeállítással, hiszen azt tapasztaltuk, hogy különlegesebb programok is sikert aratnak.

Mivel készülnek a balatonboglári estre?
Highlights BP 20/21 címmel elindult online sorozatunk, melynek során a zenekarral végigjárjuk a főváros ikonikus jazzklubjait, ahol felvételeket készítünk. A zenélés mellett megpróbálunk betekintést nyújtani abba is, hogy ezek az apró helyszínek hogyan élik túl a járványt. Minden alkalommal legalább egy olyan darab is szerepel a programunkban, amely a pandémia alatt született. Ezekből a kompozíciókból egész koncertnyi műsort állítottunk össze, s ez hangzik majd el Balatonbogláron. Fontos ugyanis, hogy megmutassuk: annak ellenére, hogy milyen nehéz érzelmi és financiális helyzetbe kerültek, a zenészek továbbra is alkottak.

Az elmúlt esztendőben az online térben folyamatosan jelen volt a Modern Art Orchestra koncertekkel, beszélgetésekkel, sőt még egy izgalmas zeneszerzői sorozatot is útjára indítottak…
Amikor tavaly márciusban ránk tört a koronavírus, mindenkit sokkolt a helyzet, hiszen arra tettük fel az életünket, hogy előadóművészként rendszeresen színpadra lépünk, közönség előtt zenélünk. Ráadásul azt sem lehetett tudni, hogy a kényszerű lezárások meddig tartanak majd. Amikor kissé felocsúdtunk, sokan elkezdtek otthonról muzsikálni, a közösségi médiát elárasztották a különböző karanténvideók. Muzsikustársaim engem is noszogattak, hogy csináljunk valamit, s ekkor született az Art of Virus ötlete. Tavaly tavasszal kilenc hangból álló zenei motívumot küldtem el tíz zeneszerzőnek, akik ebből egy-egy rövid zeneművet írtak, a végéhez újabb kilenc hangot hozzátéve, és ezt küldték tovább két-két komponistának. Ez a sorozat segített nekem és a kollégáimnak, hogy talpra tudjunk állni, hogy észrevegyük, alkotó-
művészként van mit tennünk. A komponálásban végül ötszáz zeneszerző vett részt, és még most sincs lezárva hivatalosan, bár egy idő után önmagától állt meg. Az elkészült művekből a Modern Art Orchestra rendszeresen felvételeket készített, mindenki feljátszot-
ta otthon a saját szólamát. Ezért a feladatért már érdemes volt ismét gyakorolni. A nem túl nagy büdzsénkből honoráriumot kaptak a zenészek, és így nem a támogatásokat kellett várniuk.

S mivel folytatódik a nyári szezon?
A július és az augusztus már kezd megtelni felkérésekkel, szeptembertől pedig tartalmas és mozgalmas évadot kezdünk a Budapest Music Centerben, amelynek rezidens zenekara vagyunk. Saját szervezésű koncertjeinkből tízet az Art of Virusra fűzünk fel, arra a tíz ágra, amelyet először elindítottunk. A megszületett művekből felvétel is születik majd.

Több díjat nyert, nagy sikert aratott sokfelé Bartók Tizenöt magyar parasztdala alapján született produkciójuk. A nagyzenekar nyelvére az eredetihez hűségesen, tisztelettel hangszerelt zongoradarabok élő koncerten is megszólaltak.
Bartók Tizenöt magyar parasztdalának nagyzenekari feldolgozása szeptemberben az Európai Hidak fesztiválján is elhangzik. S lesz folytatás. Ennek a zenei gondolkodásnak az alapján született új sorozatunk, amelyben Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő és Ligeti György műveire reflektáló darabok hallhatók majd a Müpában. A Kodály-program már elkészült, az eredeti kórusművek mellett a köréjük íródott reflexiók szólalnak meg. Így talán közelebb tudjuk hozni a mai közönséghez a muzsika géniuszait.

Tizenhat esztendeje azért hívta életre a Modern Art Orchestrát, hogy megmutassák a műfajok közötti átjárhatóságot, és műsorra tűzzenek ma születő darabokat.
Az az ars poeticám, hogy a műfajokra nem az alkotónak, a zenésznek van szüksége, hanem a közönségnek. Nem írhatjuk ki ugyanis azt a plakátra: zene. Mert a publikum előzetes tapasztalatai alapján nem mind-
egyik műfajt kedveli, a hallgatónak szüksége van a zenei műfajok közti orientálódásra, mi viszont alkotók vagyunk, nekünk nem fontos, hogy összehasonlításból táplálkozva hozzunk létre valamit, amikor lebontjuk a stílusok közötti határokat.

Ennyi idő elteltével könnyebb vagy nehezebb követni az egykori célt?
Sokkal egyszerűbb, mert mára hatalmas repertoárunk született, bármely témakörben akarunk koncertet rendezni, a kottatárunkban annyi eredeti, kifejezetten a Modern Art Orchestrának írt darabot találok, hogy meg tudunk tölteni akár nyolcvanpercnyi programot is. Mostanra szépen kirajzolódott az arculatunk, s ennek alapján csatlakoznak hozzánk a muzsikusok, komponálnak nekünk a szerzők. Társulatunk nagyjából állandó, huszonöten-harmincan vagyunk, akik rendszeresen pódiumra lépünk a Modern Art Orchestrában. És kialakult a törzsközönségünk is, ők pontosan tudják, mire számíthatnak, ha a mi estünkre váltanak jegyet.

Nemcsak muzsikus, nemcsak alapítója és vezetője együttesének, hanem zeneszerző is. Min dolgozik jelenleg?
Lemezanyagot írok A csend különböző aspektusai címmel, amelyet július elején mutatunk majd be kedves kolléganőmmel, Harcsa Veronikával, és a cseh Robert Balzar Trióval. Az Opus Jazz Club és a hajdúböszörményi Jazz-Blues Jamboree-koncerteket megelőző napokban pedig sor kerül a lemezfelvételre is. A csend számomra nagyon fontos minőség, nem kizárólaga zenében…