A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség.

A szakmai kuratórium – Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművész, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája – javaslata alapján a képviselők az év végén döntenek a díjazott személyéről. A díj átadására a járvány lezárultát követően kerülhet sor.

A kuratórium idén a színházszerető közönség szeretetét is kifejezve, egyhangúlag úgy döntött, hogy Básti Juli veheti majd át az elismerést, „Téni bácsi” legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását.

Az Országúton Básti Juli tiszteletére ezen a héten Csehov: Platonov című darabjának 1991-es előadása A hét színielőadása. Ascher Tamás rendezésében a darabot 1990-ben mutatta be a Katona József Színház társulata Párizsban, az Odeon Színházban. Ezt követően a produkciót évekig játszotta a társulat nagy sikerrel Magyarországon és Európában.