A 60-as évek Amerikájába viszi a nézőt egy korábban Magyarországon is népszerű és magas szinten űzött sport, a sakk segítségével  A vezércsel (The Queen’s Gambit), a Netflix kosztümös minisorozata. Természetesen ez a sorozat nem a sakkról szól, a játék itt csak a keret: a hányatott sorsú, fiatal és attraktív nő, aki drog- és alkohol függőséggel küzd, de eléri célját, megvalósítja az amerikai álmot.

Pandémia, de különösen kijárási korlátozások alatt minden sorozat menedék, de A vezércsel ennél is több. Jelenleg a Netflix egyik legerősebb ütőkártyája: eddig 62 millió háztartásban nézték meg bő egy hónap alatt, a fellelkesült nézőknek hála pedig a sakk készlet eladások az egekbe szöktek. A Walter Trevis regényéből készült minisorozat Scott Franknek köszönhetően került a Netflix-re. Nemcsak Amerikában aratott nagy sikert, összesen 92 országban került fel a top 10-es listára a hányatott sorsú sakk-csodalány története. 

A sakkban a vezércsel az egyik legrégebbi megnyitás, amelynek célja az állás felnyitása, majd a gyors fejlődés. A világos a korán beáldozott gyalogjáért bőséges ellenértéket kap térelőny vagy tempóelőny formájában. A párhuzam egyértelmű: a nagyon korán árvaságra jutott lány,  Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) felnőtté válásának történetével párhuzamosan emelkedik a sakkban elért eredményessége. Áldozatokat kell hoznia, hogy karrierje fejlődjék, minden helyzetben meg kell tanulnia túlélni. A  ’60-as évek Amerikája ideális terep a lázadáshoz: Beth szembe megy a hagyományos női szerepekkel, miközben útját az a pótanyja egyengeti, akinek tradicionális, kisvárosi élete amúgy is romhalmaz.

Beth hátrányos helyzetben van, ráadásul szembe kell néznie az alkoholproblémáival és azzal is, hogy elhagyták. Kiszámítható sikere azonban nem a szovjetek Moszkvában történő legyőzéséről, sokkal inkább a család jelentőségéről, önmagunk útjának megtalálásáról, a hűségéről szól. 

/A Vezércsel főszerepében: Anya Taylor-Joy Fotó: Netflix/

A hétrészes, egyenként körülbelül egyórás darabok eléggé kiegyensúlyozatlanok, kiszámíthatók, de a sztori izgalmasan építkezik, világos, letisztult.  A  Beth-t játszó Anya Taylor-Joy A boszorkány és az Emma után ismét tanúságát adja, hogy korosztályának egyik legtehetségesebb színésznője.