Az SDG-ét 1921-ben indították fiatal teológusok a református megújulás érdekében. Evangelizáltak, bibliaköröket, különféle ifjúsági rendezvényeket tartottak, összefogták a fiatalokat, akiket társadalmi és politikai kérdésekben is igyekeztek a nehéz időkben felkészíteni. Balatonszárszói konferenciatelepük 1935 és 1943 között otthont adott a nemzet sorsáról szóló fontos, ma már legendás eszmecseréknek, a Szárszói Konferenciáknak, melyeken egyebek közt  Németh László, Kodolányi János, Veres Péter, Erdei Ferenc, László Gyula, Jócsik Lajos, Nagy István, Szabédi László és a fiatal reformátusokat leginkább megszólítani tudó Karácsony Sándor adott elő. Talán a legemlékezetesebb a már kommunista jövőt hirdető Erdei Ferenc és a harmadikutas Németh László vitája volt.

Az SDG-hez azonban a háború alatt embermentő és ellenálló tevékenység is kapcsolódott, sőt számos SDG-tag csatlakozott a sajátos magyar titkos társasághoz, a Magyar Közösséghez, amely mind a náci Németország, mind a Szovjetunió befolyása ellen szerveződött jobb- és baloldali magyarokból.

Az SDG-ét a kommunisták természetesen betiltották, de tagjai titokban össze-összejártak. 1983-tól a szárszói parókián ismét szerveztek konferenciákat, majd a rendszerváltozás során újjáalakult a szervezet.

A módfelett izgalmas és fontos mozgalom történetéről kiváló történészek számolnak be a holnapi konfencián. Földváryné Kiss Réka a két háború közti református ifjúsági mozgalmakról, Lányi Gábor Sebestyén Jenőnek az SDG-t megalapozó, modern kálvini társadalomfelfogásáról, Balogh Margit az egyik SDG-vezetőről, Pap Béla hányatott sorsáról, Csűrös András a Magyar Út című lapról, Petrás Éva az SDG és a KALLOT, a katolikus ifjúsági mozgalom kapcsolatairól, Szekér Nóra az SDG és a Magyar Közösség viszonyáról, Bartha Ákos Soos Gézáról és a német megszállás alatti ellenállásról, Bárány Zoltán egy másik SDG-vezetőről, Fónyad Dezsőről, Rigó József és Szász Lajos az SDG kecskeméti és budapesti életéről tart előadást.

A részletes program itt olvasható.

Az SDG ma
Nyitókép: Az SDG 1941-es virágvasárnapi konferenciájának résztvevői. Fotók a parokia.hu-ról.