A Kormányzati Elszámoltathatósági Hivatal (GAO) hétfőn tette közzé tanulmányának eredményeit erről a fizetési formáról, amelyet a hivatal „bármilyen digitális értékmegjelenítésként” határoz meg. A virtuális valutákat általában nem kötik kormányok által kibocsátott pénznemekhez, és nem a bankok terjesztik, de néha átválthatók legális pénznemekre tőzsdéken, vagy felhasználhatók bizonyos kereskedőknél, mint amilyen például a Microsoft, az Overstock, az AT&T és a Home Depot. Mivel ez a fajta valuta névtelenséget biztosít a felhasználóknak, és nemzetközileg is könnyen továbbítható, vonzó azok számára, akik tiltott tevékenységekben szeretnének részt venni – magyarázta Gretta Goodwin, a GAO igazgatója az ügynökség „Watchdog Report” podcastjában.

A jelentés szerint a GAO megvizsgálta, milyen gyakran kapcsolják össze ezt a valutát a kábítószer- és az emberkereskedelemmel. A jelentés arra is rávilágított, hogy az amerikai ügynökségek hogyan gyűjtenek adatokat ezekről az incidensekről, és hogyan próbálnak meg fellépni ellenük. Az egyik kulcsfontosságú adatsor, amelyet a GAO felhasznált, a gyanús tevékenységi jelentések voltak, amelyeket a bankoknak és más pénzügyi intézményeknek minden esetben be kell nyújtaniuk a Amerikai Pénzügyi Bűnüldözési Hálózat (FinCEN) számára, amikor felmerül a gyanú, hogy egy tranzakció esetleg nem jogszerű. John Pendleton, a GAO másik igazgatója szerint jelentős növekedést fedeztek fel az elmúlt években.

„A virtuális valuta kifejezésekre hivatkozó jelentések száma a 2017-es több mint 10 000-ről 2020-ban több mint 40 000-re nőtt”,

mondta Pendleton.

„A virtuális valutát és a kábítószer-kereskedelmet egyaránt megemlítő jelentések ötszörösére nőttek ugyanebben az időszakban.”

Goodwin elmondta, hogy nem találkoztak olyan jelentésekkel, amelyek virtuális fizetőeszközöket munkaerő-kereskedelemre használtak volna, de azonosították annak használatát az online szexpiacon. A jelentés idézi a Polaris non-profit szervezet tanulmányát, amely a szexkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozik, és amely a virtuális valutát a „második legelterjedtebb fizetési módnak tartja 40 platformon az online szexpiacon”.

Egy másik probléma a virtuális pénznemben történő fizetések nyomon követésében, hogy a pénzt nem mindig használják közvetlenül tiltott célokra.

„Az online kereskedelmi szexpiac platformjai elfogadhatják a virtuális valutát a hirdetések ellentételezéseként”, magyarázta Goodwin. „Ezek a hirdetések felhasználhatók arra, hogy a potenciális ügyfeleket más webhelyekre, más platformokra irányítsák, vagy olyan helyekre, ahol szexcélú emberkereskedelem is zajlódhat.”

Pendleton szerint több ügynökség is felelős a virtuális pénznemek felügyeletéért, köztük a FinCEN és az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának adóhatósága (IRS). A szövetségi bűnüldöző szervek is vizsgálják ezeket a bűncselekményeket, és felléphetnek a bűnözők ellen, beleértve a virtuális valuta lefoglalását is. Ám a GAO úgy véli, előfordulhat, hogy a virtuális valuta használatát nem „következetesen rögzítik” ezek az ügynökségek.

A GAO különösen a FinCen és az IRS virtuálisvaluta-automaták feletti felügyeletének fokozását javasolja – ezeket a virtuális valuta készpénzre váltására használják. Pendleton szerint a virtuálisvaluta-tranzakciók átláthatóbbá tételének és az „árnyékból való kiemelésének” egyik módja lenne, ha a automaták üzemeltetőinek lényegi információkat – például az automaták fizikai címét – regisztrálniuk kellene.

*

És mi a helyzet nálunk? Aki kíváncsi arra, hogy Magyarországon hol lehet Bitcoint váltani vagy azzal fizetni, nézzen körül itt. A többi kriptovalutával kapcsolatban pedig bátran lapozza fel az internetet.