Ma már nemcsak Európában, Londonban, hanem az Egyesült Államokban, New Yorkban (2012), Los Angelesben (2019) és tavaly óta az ázsiai művészeti színtéren, Szöulban is jelen van. 

Fotó: Linda Nylind
 

Mindehhez idén nyáron az amerikai és a nemzetközi pozíció erősítésére felvásárolták a több évtizedes múltra visszatekintő New York-i The Armory Show-t és mellé még az EXPO CHICAGO vásárt is. Így lett a Frieze vásárlánc az Art Basel mellett a nemzetközi műkereskedelem egyik legnépszerűbb rendezvénye, egyik legsikeresebb vállalkozása. Sikerét jelentős részben a következetes magas minőségnek, a kurátori és szakmai koncepciónak, valamint az üzleti stratégiának köszönheti. Persze mindehhez a tőkeinjekció sem hiányozhat, időközben a tulajdonrészt illetően előretörés is történt, Endeavor, a hollywoodi szórakoztatóipar óriás cége szerzett jelentős részesedést a Frieze-ben.

Fotó: Linda Nylind
 

Kezdetben a vásár a kísérletező szellemet, a fiatal galériákat, a feltörekvő művészeket, a frissen, néhány éve készült műveket képviselte. Ezt a küldetését a nemzetközi művészeti színtér és a műkereskedelem arénájában, a művészeti vásárok versenyében, a globális változások közepette már csak részben tartotta meg, és zárkózott fel a „blue chip” kategóriába. Sőt, 2012-ben, a Frieze London vásárral párhuzamosan, egy másik vásárt is alapítottak, a Frieze Masterst, ahol már nemcsak a kortárs, hanem a régebbi műveket, egészen az őskortól a XX. századig is bemutatnak. A válogatott műkedvelő és műgyűjtő közönség száma is megháromszorozódott, az idén a két vásár látogatóinak száma már elérte a százezret. Ahogy a bemutatott műtárgyak ára is emelkedett, már néhány éve százezres, sőt milliós értékeket kínálnak a vásárokon.

Fotó: Linda Nylind
 

Az idén 2023. október 11–15. között a Regent Parkban, a kiállításra épített sátorban a Frieze London vásáron százhatvanhét galéria állított ki. A nemzetközi nyitottságot tükrözi, hogy a kiállítók félszáz országból érkeztek. A műfajok terén a festmények jelentettek dominanciát, legyenek azok absztrakt, figuratív vagy bármilyen más alkotások. A színek kavalkádjában a témákat illetően a természet felfedezése, kellemes tájképek, érzéki virágos képek „díszítették” a standokat, nemritkán az impresszionizmus jeles festőinek műveire készült referenciák éledtek újjá. A dolce vita életérzés mellett a fenntarthatóság, a Föld megmentése is megjelent.

Fotó: MICHAEL ADAIR
  

Az idillikus környezetbe, a harmonizált természetbe való menekvés, a boldogság iránti vágy, melynek egyik kiemelkedő példája volt a több városban is kiállítóteret működtető nagyágyú, a Gagosian Gallery standja, ahol a Young British Artists (YBAs) oszlopos képviselőjének, Damien Hirstnek a festményei „kápráztatták” el a közönséget. A formaldehidbe áztatott taxidermákról, az orvosi műszeres vitrinekről, a nagyméretű vásznakra festett színes pontokról, gyémánt borítású platinakoponyáról és sok más bizarr művéről ismert művész, most tarka virágos kerteket, réteket ábrázoló, absztrakt vonásokkal megtűzdelt festményeket mutatott be. A Secret Gardens Paintings (Titkos kertek festményei) sorozat tizenkét vászonképe még a vásár megnyitója előtt vevőre talált, egyenként négyszázötvenezer és egymillió USD közötti áron.

Fotó: Linda Nylind
  

Más galériák standján is főleg az ismert, karrierjüket megalapozott művészek munkái voltak jelen. Például a bécsi Galerie Krinzinger mások mellett a szerb Marina Abramović műveit mutatta be. A konceptuális performanszművész életmű-kiállítását a Royal Academy of Arts termeiben is láthatták a művészetkedvelők. A londoni Victoria Miro Gallery standján az angol művész, Grayson Perry figuratív, történetekkel díszített kerámiáit tárta a közönség elé. A vásáron egyébként a szobrokat jelentős részben a kerámia váltotta fel, azon belül is a mázas, lazúros felületek kerültek előtérbe. Természetesen Maurer Dóra festménye idén is szerepelt a London bázisú, de másik öt városban is galériát működtető White Cube standján.

Fotó: Linda Nylind
 
 

Új, a Frieze London huszadik évfordulója alkalmából rendezett From Artists-to-Artists (Művésztől művészig) kurátori szekciójában már valamivel több kockázat vállalása is tükröződött. A kiállító művészek kiválasztását, nem kurátorra, hanem másik nyolc ismert művészre bízták, köztük Olafur Eliasson és Tracey Emin is tettek ajánlatot. Az utóbbi a brit Vanessa Raw-t javasolta, akinek festményein intenzív témák, idillikus környezetben, boldogságban lubickoló női aktok, valós és képzeletbeli tájak „gyönyörködtették” a közönséget.

Fotó: Linda Nylind
  

A Frieze hajdani kísérletező szelleme a Focus szekcióban teljesedett ki, ahol olyan tizenkét évnél fiatalabb galériák szerepeltek, melyek a progresszív szellemű alkotókat részesítik előnybe. A sátor északi végében a teret fiatalos, friss, izgalmas hangulat uralta, a kiállítók inkább a játékra, mint az értékesítésre fókuszáltak. Például a londoni Public Gallery a helyi művész, Adam Farrah-Saad, az ottani városi kultúrára és a szubkultúrára reflektáló installációját mutatta be: szökőkutat, melyből a trópusi szőlő leve csordogál.

Fotó: Linda Nylind
  

Párhuzamosan a Frieze Londonnal, attól negyedórányi járásra, a Regent Park északkeleti sarkában, szintén vásári célra épített sátorban a Frieze Masters várta a látogatókat. Itt, a százharminc galéria standján már magasabb árfekvésű művek is jelen voltak. Például a genovai Salomon Lilian műkereskedés az 1635-ös Frans Hals Portrait of a Man (Férfi portré) című festményét tízmillió euróért kínálta. A kiemelkedő prezentációk között szerepeltek például a londoni Charles Ede Gallery által bemutatott ókori egyiptomi darabok (néhány a Krisztus előtti 900 körüli időkből), valamint a New York-i Thomsen Gallery látványos, XVIII. és XIX. századi összecsukható paravánjai és tekercsei a birodalmi Japánból.

Fotó: Linda Nylind
  

Akadtak errefelé más meglepetések is, például a londoni David Aaron standján nagy méretű dinoszauruszcsontváz ágaskodott. A francia Camille Morineau kurátor és csapata (AWARE) által rendezett, Modern Woman (Modern nő) elnevezésű szekcióban a feminizmus és a női jogok fejlődésének sarkalatos, százéves időszakában (1880–1980) alkotó női művészek kerültek fókuszba. Mások mellett, a budapesti galériák standján várta a látogatókat a magyar származású, de Franciaországban élő művésznők, Anna Mark (Kisterem Galéria) és Vera Molnár (Vintage Galéria) művei is.

Fotó: MICHAEL ADAIR
 
 

Az idén is a Regent Parkban, a Frieze-sátor közelében rendezték meg a török író és kurátor, Fatoş Üstek által rendezett Frieze Sculpture-projektet. A huszonegy műalkotás között, mások mellett, szerepelt a brit-nigériai Yinka Shonibare, az argentin Tomás Saraceno munkája vagy az olasz Tony Matelli The Sleepwalker (2014) (Alvajáró) című műve, mely egy előrenyújtott karokkal „sétáló”, félmeztelen középkorú férfi élethű szobra.