Minyó Szert Károly – A metafizikai látványosságok alkimistája

 

Minyó Szert Károly, a képzőművészeti és fotográfiai avantgárd, fénykerékpár-performer, Berlin és Bécs művészeti világán átívelő pályafutásának legutóbbi mérföldköve a Fény–Forma–Fotogram című projekt, amely a Kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum falai között kapott helyet. Ekkor hozta össze a sors Sógor András fotográfussal, s a találkozás szellemi affinitások és művészi rezonanciák kozmikus hálójában különös barátsághoz és művészi szimbiózishoz vezetett.

A kialakult művészeti dialógus a fotográfiai gondolkodásmódok szingularitásain és összetartó erején alapult, olyan viszonyrendszert létrehozva, amelyben a képi narratívák és esztétikai szempontok folyamatosan egymásra hatottak. Az ebből a szimbiózisból született képi világ most az ArtPhoto Galéria Osztott tér kiállításán mutatkozik be.

Technológiai diverzitás és kreatív innováció kavalkádját mutatja Minyó Szert Károly művészeti palettája. A képi alkotások spektruma az egyszerű fotográfiai technikáktól – mint a fotogram – az ezüstbromid zselatinos fekete-fehér nagyításokon és a digitális printeken, egészen a plexifotó modernitásáig sajátosan Minyó által redefiniált táblaképi formáig ível, amely az alkotó egyedi művészi vízióját testesíti meg.

Minyó alkotásaiban a konvencionális figuratív ábrázolástól elrugaszkodva, az absztrakt színek és formák mögött rejtőző mentális képzetek és folyamatok kerülnek előtérbe, olyan vizuális labirintust teremtve, amelyben a nézők elveszhetnek a metafizikai szimbolizmusok és érzéki élmények örvényében.

Sógor András – A rejtett pillanatok felfedezője

 

Gyermekként első próbálkozásai a sötétkamrában egész életét meghatározó, mély hatást tettek rá. Emlékszik: ahogy a piros fényben a képek titokzatosan előbukkantak, ez a varázslat vezetett a tudományos világtól a fényképezés művészetéig.

Kiállított munkáiban az addigi perfekcióból kilépve, szabadon értelmez képi jeleket, képpé válik a képzelet! Tapinthatók az ifjúkor környezeti, geográfiai hatásai, magas hegyek kontúrja tartós képi jellé formálódik keze nyomán, amely még a random hibaizmusban is megtalálja szellemi és kompozíciós otthonosságát!

Különleges találkozás volt számára, amikor Minyó Szert Károly munkáival megismerkedett. A Mai Manó házban talált CD-t megnézve fedezte föl, s az egyszerűség mögött rejlő mély metafizikai tartalmak ragadták meg. Azok a képek, amelyek mögé olyan szenvedéllyel vágyott bepillantani, megnyitották előtte a kreatív világ kapuit.

 
 

Minyó Szert Károly és Sógor András kiállítása az ArtPhoto Galériában (1119 Budapest, Bartók Béla út 30.) november 30-ig, kedd és csütörtöki napokon 14-től 18 óráig tekinthető meg. (A tárlatot október 17-én Beregi Tamás író, művészettörténész nyitotta meg.)