Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a szentendrei MANK Nonprofit Kft. Staféta elnevezésű programsorozata a művészeti tehetség átörökítésének megértésére tesz kísérletet művészcsoportok és dinasztiák bemutatásával.

A megnyitón köszöntőt mondott Kiss-Rigó László Szeged-Csanád Egyházmegyei püspök és Dr. Szatlóczkyné Dr. Gajdóczki Zsuzsanna kultúrtörténész, a kiállítás kurátora, zenélt a Monarchia Zeneművész Egyesület kiváló csellistája, valamint elhangzott Pilinszky Stigma című verse is. A rendezvényt Monszpart Zsolt, a sorozat ötletgazdája, a Támogatáskezelő főigazgatója moderálta.

A szobrászművész egyéni hangú életműve a magyar képzőművészet sajátosan összetett, önálló fejezete. Figurális és nonfigurális közelítésmódja, ábrázoló művészete emberközeli. Az európai művészet évezredes formakincsére támaszkodva munkálkodik: úgy újítja meg azt, hogy közben nem feledkezik meg klasszikus gyökereiről sem. Műveit áthatja egyfajta belső csend, áhítat, meggyőződés, alázat, szellemi tartás, szeretet, ragaszkodás bizonyos elvekhez, amely maga a kereszténység – mondta Sándor Antal művészetéről és a tárlatról Dr. Szatlóczkyné Dr. Gajdóczki Zsuzsanna kultúrtörténész, a kiállítás kurátora.

A kiállított alkotások szakralitást sugároznak: a szentség erejét, a hitet és az emelkedettséget hordozzák magukban – folytatta. – Töprengésre és megtisztulásra késztetnek, harmónia és zene egyszerre van jelen bennük. A vernisszázsok példaértékű párbeszédkultúrát hozhatnak létre: olyan közeget teremtenek, ahol beszélgethetünk egymással. Alkotó és befogadó, befogadó és műalkotás, egyén és transzcendens egyaránt. Sajátos vizuális nyelvezetével és jelképrendszerével Sándor Antal a felejtés ellen küzd: szakrális alkotásai vallási elvek és törekvések, amelyek a társadalmi emlékezet működését segítik. Művészete ismétlődő dialógus a világgal, a transzcendenssel. Olyan kiállítás született, amely a remény katedrálisát alapozza meg a lélekben: eszményekből építkezik, amik nélkül élni nem lehet. Egyetlen tárlatba sűríti mindazt, ami maga az evangelizáció.

A húsvét előtt megnyílt szakrális kiállítás célja, hogy a befogadó Sándor Antal művészete által még közelebb kerüljön a keresztény hit legfőbb csodájához: a Feltámadáshoz.

Azokat az utakat tárja fel, melyeken keresztül a lélek harmóniája, nyugalma helyreállhat, amelyek a szakrális értékek újraértékeléséhez vezethetnek el mindnyájunkat – fogalmazott Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Monszpart Zsolt főigazgató tolmácsolásában a kiállításról.

A Staféta című kiállítássorozat 2021-ben és 2022-ben csaknem tíz kiállítással mutatkozik be. A sorozat első állomásán, Budapesten a Farkas-Rákossy művészdinasztia munkáit ismerhettük meg tavaly novemberben, A türelem születése című tárlaton a debreceni közönség fedezhette fel az adventre hangolódva neves művészek munkáinak mély jelentésrétegeit. A harmadik, budapesti A cirkusz láthatatlan lelke című kiállítás Urbán Ádám fotóművész munkáiba engedett bepillantást február-márciusban.

A Feltámadás, Hit–Zene, Teremtés című tárlat 2022. június 7-ig látogatható a Támogatáskezelő galériájában (1085 Budapest, Gyulai Pál utca 13.), munkanapokon 10 és 16 óra között.

A képek forrása: MANK