A művész (a Műcsarnokból induló) arcképcsarnokának egyes darabjai már 1987-től készülnek… Íme, itt 35 év kivonata látható!
Herendi Péter, argentotípia, Benkő Imre–Drégely Imre
 
Az elmúlt napokban (is!), persze fények által opálosan, éberen sétálva: a szférikus aberrációról álmodtam, ami csupán egy elterelő bevezető, hogy lélegzetnyi időt adjunk (itt mindenkinek) a felismerések és az elvonatkozások lehetőségeihez…

A szférikus, különösen az aszférikus lencsékkel „szelídített” aberrációt (már vagy még?) nem büntetik, a szférák zenéje pedig nem kapható kották formájában, ahogyan egy-egy művész saját receptúrái, technikai tudása, kísérleti megoldásai, netán mélytudati meglátásai sem állnak mindenki rendelkezésére. Sőt! Jelen esetünkben az art-társi (időtlen időkbe burkolt, és konkrét kapcsolódásokhoz is társított) előhívások személyes lényege sem ismételhető meg!

Herendi Péter, argentotípia, Gaál József
 
Amikor egy-egy individuum aurájába kerülünk, a tekintetekben képes és képtelen családregények, megíratlan balladák, pajkos felindulások, monodrámák, csöndek, haikukba gyűrt szóképek, nagy hiátusok és elégiák, netalán belső szimfóniák (is) áramlanak… Egy-egy performansz! A mozdulatokban, gesztusokban: titkok, ölelésemlékek, viccek, elhallgatott történetek, játékok és révületek, sokadnapok hipnózisa, utalások és utazások, tervek, elmeáramlatok, s egyéb távlatok rezegnek. És megannyi más! A vonások saját idők, utak és rejtjelek.
Herendi Péter, argentotípia, Kokas Ignác
 
Herendi Péter Art-társaim című kiállításán – bizonyos szövegmontázsok beszivárgásával – az intertextuális kiszólások visszatükröződnek, hívódnak, formálódnak (a leíróban metamorfálódnak), majd megigézett kifejezésformulákkal és fotográfiai szakszavakkal vegyülve további képlírikus jelenéseket indukálnak:
 
Alkotó és alkotása – asátokla sé ótoklA

 

emulziókimosás által

lelki bányákból feltárva sétál,

murvától, lösztől, széntől elfordulva erősödik,

aranyfürdőben friss tónusokkal tusolva

ébred újra – s fényéhes énekét Metil Ibolya,

Kristály Viola és Szafranin Szirének színezik…

Herendi Péter, argentotípia, Més-Záros István
 
Egyvelegek, maratás, merülés, mikroszkópiai szintetika s monochrom-misztika…

PVA – ó, ó, polyvinil-bikromátos fotó-litó! Archív arcív-ek a jelenben, ó-új felfedések, grafikák grafikája, nem hagyományos nyomóforma, maratás, visszamosás, alumíniumlemez-kipárolgás, aranyszínezett argentotípiák* canson papírra, hívás és érkezés, metol-előidéző belátások…

Ezüst-nitráttal és vassókkal bevont kimásolópapír mocorog. Kötőanyag hiányában felsejlenek a papírrostok. A fény-hasábok módszeresen harapják ki a fermentációt – és a tripla vassók duplává redukálódnak, a rostos felhőfogak pedig fémezüstté válnak. Ám, óvakodjunk a platinaszínező szeszélyes eljövetelétől, mert az hamis platinotípiát adhat…

Kálium-oxalát, recept és mordizom-porkoláb! Gumiarábikum-elegy ferri-ammónium-citrát…

Herendi Péter, argentotípia, Samu Géza

 

Ó, légenyhamag, meta-festeny, vérlúg, gyapmáz, hidro-szikeny,

ragany, cseleny, lavany, sárganyag és detox deleny…

Csipetnyi csereny, bizmut-keneny, borkősav, lőgyapot,

légenykönyeg (ammóniák) – s jónapot!

 

Spiritusz, sulyany, bárium, halvag-horgany cinkium,

klorid-fortya, folony, vilany, nitricium, mézga, gulany…

Argentum és kadanybüzeg, pirgubacs-sav, hamanybüzeny,

jódtinktúra, holdvelő, ezüst-nitrát: pokolkő!

Herendi Péter, argentotípia, Surányi Mihály
 
És végül, de nem oldódó sóban: amint a négy elembe és életterünk lényegébe a kvintesszencia: úgy áramlik és ivódik be a képlékenyebb ezüst helyére az örök arany fundamentuma! 

*Argentotípia, másképpen: kallitípia, szépia-eljárás, vas-szépia nyomat. Anyaga megegyezik a cianotípiáéval, de ellentétben azzal a vassók mellett képalkotó anyag az ezüst is, tehát a ferri-amónium-citrát mellett ezüst-nitrát, ecetsav és zselatin is szükségeltetik az eljáráshoz. 

Herendi Péter, argentotípia, Szél Ágnes
 

Herendi Péter Art-társaim című kiállítása 2022. március 29-től április 21-ig tekinthető meg az Artphoto Galériában (1119 Budapest, Bartók Béla út 30.)

Borítóképen: Ladik Katalin költő, performer