Ez az első bérletsorozata az együttesnek a vörös-arany teremben. Már a Remekművek klasszikusoktól című nyitóest is telt házat vonzott, akkor Mozart, Haydn és Brahms művei szerepeltek a műsoron. A Virtuózokkal közös koncert után, áprilisban szláv darabokat mutatnak be.

„Első alkalommal néhány évvel ezelőtt, egy hegedűgálán muzsikálhattunk ebben az elképesztő szépségű teremben, amelynek az akusztikája is remek – meséli Szklenár Ferenc fuvolaművész, a Duna Szimfonikusok ügyvezető igazgatója, művészeti vezetője –, így örömmel tértünk vissza a következő esztendőkben. S bár az Uránia Nemzeti Filmszínház pódiuma nem túl nagy, a zenekarunk számára ideális. A mozipalota vezetősége nyitott, szívesen ad otthont más művészeti ágaknak is, így indíthattuk el ebben a szezonban a koncertsorozatunkat. Külön öröm számunkra, hogy a Duna Palotához szokott törzsközönségünk megszerette az új helyszínt.

Szklenár Ferenc 
Fotó: Vogt Gergely/Duna Szimfonikusok

 

Nemcsak hangversenyt adhattunk már a mór palotában, hanem vetítést is kísérhetett a zenekar. Tavaly indult ugyanis egy izgalmas szériánk: arra kértek fel bennünket, hogy a Kincsem című film zenéjét a vetítés alatt élőben játssza el a zenekar. Mi mindig szívesen mondunk igent a rendhagyó feladatokra, ráadásul ehhez az érdekfeszítő történethez nagyszerű zenék születtek. Romantikus, érzelmes dallamokat, s az akciójelenethez sodró lendületű számokat komponált Hrutka Róbert, akinek szerzeményeiből Ott Rezső készített zenekari átiratokat. Együttesünk nagy odaadással vetette bele magát a munkába, a produkció különleges figyelmet és koncentrációt követel.

Az élő zenés Kincsem-vetítés kivételes élményt nyújt, nagy hatást gyakorol a közönségre.

Az Urániában kétszer adtuk elő ezt a produkciót, folyamatosan járjuk vele az országot is, és szinte mindenütt elővételben elfogynak rá a jegyek. Tavasszal is folytatódik ez az előadássorozat, április végén Győrben, májusban Szolnokon adjuk elő. És már tervezzük a következőt is…  Ősztől egy új film, a Szabadság, szerelem hangzik majd fel élő zenés kísérettel!”

Visszatérve a március 22-i hangversenyre Szklenár Ferenc fölidézi azt is, hogy a társulatnál fontos szerep jutott a fiatal tehetségeknek, történetük során mindig igyekeztek bemutatkozási lehetőséget biztosítani az ifjú muzsikusoknak. Az utóbbi években rendszeresen dolgoztak Fischer Annie-ösztöndíjasokkal, s hangversenyeiken a Virtuózok fölfedezettjei is játszottak már.

„Néhány esztendővel ezelőtt a Gödöllői Királyi Kastélyban találkoztunk a virtuózokkal, ott ugyanis gyakorta koncertezik az együttesünk. Ezt követően volt is közös produkciónk, Lugosi Dániel Ali, Bánkövi Bence és Lana Zorjan nagy sikerrel lépett fel hangversenyünkön.

A legutóbbi Virtuózok-megmérettetésen a zenekarunk három különdíjat – koncertlehetőséget – osztott ki a versenyzők között, s most márciusban a díjazottjaink lépnek velünk pódiumra. Az ifjú muzsikusok javaslatai alapján állítottuk össze a hangverseny programját, igazán kiváló darabokat válogattak.”

Brahms Joachim Józsefnek, a XIX. század egyik legnagyobb hegedűművészének komponált D-dúr hegedűversenye első tételét a magyar-egyiptomi gyökerű Abouzahra Mariam adja elő. A tizenötéves hegedűművész hatesztendős korában debütált zenekari szólistaként Németországban, azóta pedig Európa számos országában és világszerte is sikerrel szerepelt, számos díjat és elismerést nyert. Dvořák h-moll gordonkaversenyének első tételét a seregszemlén nagy tetszést arató Stéger Endre adja elő.

„Visszatér hozzánk Lugosi Dániel Ali, a Virtuózok első évadának abszolút győztese, aki tíz év elteltével januárban a Virtuózok V4+ klasszikus zenei tehetségkutató negyedik nemzetközi évadának lett a magyar győztese. A fiatal klarinétművész Debussy Première Rhapsodie című művét mutatja be ezen a hangversenyen.”

Schumann fiatalos lendületű Tavaszi szimfóniája a koncert második felében Horváth Gábor dirigálásával hangzik fel.

„Bérletsorozatunk zárókoncertje április 12-én lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Szláv romantikusok estjén Glinka Ruszlán és Ludmilla-nyitánya, Dvořák Cseh szvitje, valamint Csajkovszkij 5. szimfóniája hangzik fel Szennai Kálmán vezényletével. Az esten tájékoztatjuk a nézőket a jövő szezon Uránia-bérletsorozatáról” – ígéri zárszóként Szklenár Ferenc.

Nyitókép: A koncertsorozat folytatódik az Uránia színpadán
Fotó: Duna Szimfonikusok