Kína világörökségi helyszínén, a Mokao-barlangokban meditálva eltöltött idő ihlette a zeneszerző Tan Dun Buddha-passióját, amely ezúttal a Müpa koncerttermében hangzik fel.

Beethoven zongoraversenyeiből két hangversenyt ad a Nemzeti Filharmonikusokkal Rudolf Buchbinder osztrák zongorista.

Az Énekek éneke című programra a zsidó liturgiában meghatározó kántorművészet olyan kiválóságai érkeznek a Müpába, mint a világszerte ismert Avraham Kirshenbaum, a Bethlen téri zsinagóga főkántora, Zucker Immánuel, az amerikai Nissim Saal, az ifjabb generációbó a müncheni Ohel Jakob zsinagóga főkántora, Chaim Stern, Rudas Dániel és Raáb Gábor. Különlegesség a francia zeneszerző és producer, David Chalmin, illetve a The National gitárosa, Bryce Dessner közös projektje, az Electric Fields, amely modern hangszerelési technikák használatával a középkorba és a barokkba röpíti a hallgatót.

Bartók örökségének nyomába ered a Söndörgő és a Kelemen Kvartett.

A koncert gerincét adó Bartók-művek mellett a 2024 nyarán megjelenő Söndörgő-album darabjaiból is hallható lesz néhány a Zeneakadémián. Karosi Júlia az észt zongoraművésszel, Kristjan Randaluval és a kanadai trombitással, Ingrid Jensennel közös, saját kompozíciók mellett népdalfeldolgozást és többek közt Bartók-darabok átiratait is tartalmazó Inner Voice című új lemezét mutatja be a Magyar Zene Házában. A futurisztikus jövőbe röpít Japán vezető elektronikus zenei producerének és képzőművészének, Ryoji Ikedának matematikai modellek segítségével vezérelt live setje. Az Akváriumban az angol neopszichedelikus rockzene meghatározó formációja, a Jason Pierce által alapított Spiritualized lép föl.

A tánc kedvelői sem maradnak program nélkül.

A Les Ballets de Monte-Carlo Jean-Christophe Maillot Hamupipőke-koreográfiáját hozza el az Erkel Színház színpadára.

Az Bartók Tavasz táncföllépői között ott lesz a Duna Művészegyüttes, a FrenÁk Társulat, a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes is.

 

Nyitókép: A Városligetben a Magyar Zene Háza is otthont ad a Bartók Tavasz programsorozatának
Fotó: Mohai Balázs/LIGET