Nem kapnak fontos díjat valamelyik nagy, világszerte jól ismert filmfesztiválon, és a történetükben sincs első látásra semmi olyan, ami miatt nézők ezrei rohannák le azonnal a mozipénztárakat, hogy jegyet vásároljanak. Viszont lassan, de biztosan mégis megtalálják a saját célközönségüket, a hírük pedig szájról szájra terjed, hogy végül csak összejöjjön a siker, az elismerés és a magas nézőszám.

Kis Hajni első nagyjátékfilmjét, a Külön falkát teljesen jogos sleeper hitnek nevezni. A film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjában készült, aminek kifejezetten az a célja, hogy kezdő, feltörekvő filmesek ambícióit támogassa – ám ehhez soha nem ad sok pénzt, csak pont annyit, hogy kemény kompromisszumok és szívességek árán a bemutatkozó film valahogy elkészülhessen. A film tavaly a Karlovy Vary-i Filmfesztivál programjában mutatkozott be. Tény, hogy a régióban ez egy kimondottan jó nevű fesztiválnak számít, de azért a marketing- és PR-értéke nem egyenértékű Cannes-al, Berlinnel vagy Velencével. A film idehaza a miskolci CineFesten debütált szeptemberben, majd nem sokkal később befutott a mozikba is, és ugyan kimondottan gyengécske első hétvégi nézőszámot produkált, de a közönség felfedezte magának, hogy aztán hónapokig ne lehessen eltüntetni az art mozik műsoráról. Mindezt úgy, hogy a leghíresebb szereplője, Dietz Gusztáv MMA-harcosként és bulvárcelebként volt ismert, nem pedig színészként. A film végül most érkezett el ahhoz a ponthoz, hogy a mozis premier kihűlésével a streamingen még szélesebb közönségréteghez juthasson el, bár nem tartom kizártnak, hogy odahaza nézve egy kicsit csökkenhet az élmény ereje, ha a film vége okozta pityergést nem mások társaságában ülve, hanem egyedül kell végigcsinálnunk.

 

A Külön falka ugyanis megható film, de Kis Hajni a könnycseppjeinket nem hollywoodi giccsességgel hozza elő, hanem őszinte, nyers érzelmek megmutatásával. A fiatal rendező már a kisfilmjeivel, a Szép alakkal és a Last Callal is megmutatta, hogy karakterközpontú rendező, aki nem látványos rendezői bravúrokban utazik, egyszerűen csak fantasztikus, életszagú, hiteles karaktereket hoz létre, akiket aztán különleges, drámai, mégis életszerű helyzetekbe vezet, hogy megnézze, hogyan működnek ezekben. A Külön falka főhőse egy apa-lánya páros, akik valójában nem igazán ismerik egymást, hiszen alig töltöttek együtt egy kis időt. Egymás hiánya, és az ebből (is) fakadó szeretethiány azonban mindkettejük életére komoly hatással lesz, és ezért keresi fel Niki (Horváth Zorka) az apját, Tibit (Dietz Gusztáv), miután értesül arról, hogy kikerült a börtönből. Az éjjeli szórakozóhelyeken kidobóként dolgozó Tibi nem keresi a lehetőséget, hogy felvegye a kapcsolatot a lányával. Amikor Niki megjelenik nála, le akarja rázni, de titkon mégis örül annak, hogy újra jelen lesz az életében a család. A bűntudata, a múltja nem hagyja, hogy átadja magát az öröm érzésének, mégis szinte azonnal megjelenik köztük egyfajta kapocs. A lázadó, régóta a helyét kereső Niki pedig az apja oldalán megérzi, mi hiányzott neki eddig annyira az életéből. Bár nem tesznek meg együtt nagy utat, a Külön falka a kettejük találkozásától kezdve gyakorlatilag egyfajta road movie-ként működik: ők ketten közös „kalandokat” átélve kezdenek egyre közelebb kerülni egymáshoz, legyen az egy közös DJ-zés egy üres diszkóban vagy egy osztályfőnöki megbeszélés, ahová Tibor igazi védelmező szülőként megy el, hogy helyre tegye azokat, akik szerint a lánya valami rosszat tett. Bár a rendező megközelítése egyértelműen realista, azért némi líraiság is visszaköszön benne. Kis Hajni hagyja, hogy a szereplői fejlődjenek és szép érzelmi utat járjanak be, okos dramaturgiai ívet dolgoz ki nekik, miközben a saját dolgát sem könnyíti meg, mivel profi színészek helyett kezdőkkel dolgozott. Önmagában már egy gyerekszínész is komoly kihívást szokott jelenteni egy forgatáson, amit sok filmrendező úgy old meg, hogy ad mellé egy vérprofi felnőttet, csakhogy Dietz Gusztáv sem színész, ilyen értelemben tehát nem tudta segíteni Horváth Zorka játékát. A két főhős azonban így is természetesnek hat, Kis pont annyit kér tőlük, hogy önazonosak maradhassanak, és csak annyira kelljen színészkedniük, amennyi még hamisság és modorosság nélkül belefér. A Külön falka végére pedig a rendező még egy kellemesen meglepő keserédes befejezést is tud kanyarítani, ami ugyan happy endnek semmiképp sem mondható, de ott csillog benne a reménysugár. Márpedig ez a reménysugár nagyon kijárt ennek a párosnak, akit minden különcségük és vadságuk ellenére a végére nagyon megszeretünk.

 

A Külön falka című film az HBO Max kínálatában látható.