A Petőfi-emlékév tiszteletére a költő életéről szóló tánc-szín-játékot tűz műsorára a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A Szabadság, szerelem! bemutatója június 4-én lesz a Margitszigeti Színházban, népszerű nevén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, az előadás rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, társrendező-koreográfusa, egyben dramaturgja Zs. Vincze Zsuzsa, a zeneszerző Rossa László, a költőt Herczegh Péter, a Nemzeti Színház színművésze kelti életre.

Rossa muzsikája nép-, komoly- és világzenei elemeket egyesít, de felcsendül Liszt Ferenc és  Tolcsvay László egy-egy műve is. A huszonkét táncospárból és hat-nyolc fős zenekarból álló Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncművészeti egyetemistákkal, amatőr együttesek tagjaival és gyerektáncosokkal kiegészülve a néptánc és a népzene nyelvén, költeményeket, népdalokat, a romantika korának legszebb táncait bemutatva adja elő a darabot. Több mint százan táncolnak majd a margitszigeti színpadon.

Petőfi szerepét Herczegh Péter játssza Fotó: MNTE/Éder Vera

Az előadásban a táncosok megjelenítik Petőfi Sándor életének vidám epizódjait éppúgy, mint későbbi nagy találkozásait, borongásait és lelkesültségeit. Felhangzanak bordalok, megjelennek mesebeli hősök a János vitézből, groteszk figurák A helység kalapácsából, megelevenednek a Pilvax kávéház eseményei, s szó lesz a forradalomról, a szabadságharc küzdelmeiről, bukásáról. Mindez – ahogy az alkotók fogalmazzák – látványos, könnyed és szórakoztató táncjáték keretében.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes az 1949-ben alakult Honvéd Táncegyüttes örököse, új nevüket 2014-ben vették fel, amikor megszűnt a szoros kötelék a honvédséggel. Természetesen nem megszakítva a sok évtizedes hagyományt az együttes a mai napig fellép a honvédség kulturális rendezvényein. A társulatnak jelenleg nincs saját színháza, de már elkészültek újonnan épülő, állandó játszóhelyének tervei. Addig is a Nemzeti Színházban, a Müpában, a Nemzeti Táncszínházban és a RAM-ban adják elő produkcióikat, de az ország kisebb-nagyobb városait és a Kárpát-medence országait járva még a legkisebb településen is szívesen lépnek fel, s természetesen jelen vannak fesztiválokon is. A Szabadság, szerelem! című produkciót a tervek szerint a Petőfi-emlékévben még több színhelyen, köztük novemberben a Müpában adja elő a Magyar Nemzeti Táncegyüttes.

Nyitókép: Jelenet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes egy korábbi előadásából  Fotó: MNTE/Éder Vera