Azok a szülők, akiket a Kutyafog című görög filmben megismerhetünk, egész mást gondolnak a gyereknevelésről. Bár két lányuk és a fiuk már nagykorú, gyorsan feltűnő lesz a nézőnek, mennyire naivak és gyerekesek. Egészen furcsa látni, hogy fiatal felnőtt létükre nagyjából olyan értelmi és önállósági szinten állnak, mintha kisiskolások lennének. Könnyen gondolhatnánk, hogy ők hárman értelmi fogyatékossággal élők, de a film nagyon gyorsan megmutatja, hogy ez nem így van.

Ezeket a srácokat szándékosan infantilizálják a szüleik már a születésük óta.

A Kutyafog helyszíne ugyan egy méretes, minden jóval (hatalmas kert, nagy medence, tágas és világos terek…) felszerelt családi ház, de ez csak elsőre tűnik luxusnak, hiszen a hely valójában egy börtön, csakhogy itt a bentlakóknak sejtésük sincs arról, hogy ők valójában foglyok. A ház kertjét átláthatatlanul magas kerítés veszi körül, közel és távol sincsenek szomszédok, és az egyetlen, aki az autójával elhagyhatja a házat, a családfő, aki egy közeli üzemben dolgozik nagyfőnökként. A többieknek tilos a kimenetel, ugyanis beléjük nevelték, hogy a világ csupa veszély, és ha egy gyerek távozni mer az otthonából, annak az élete csúnya véget ér. Kapunk egy gyors utalást egy negyedik gyerekre is, aki egykor elhagyta az otthonát, az ő története pedig intő példaként szolgál arra, hogy a többiek ezzel ne próbálkozzanak. A három gyerek jó kutyaként (ez itt szó szerint értendő), csaholva, ugatva követi az apjuk és anyjuk parancsait, bár az egyik lány láthatóan kacérkodni kezd a gondolattal, milyen lehet a kinti élet. Amikor egy véletlen folytán hozzájut egy Rocky-filmhez, és a szülei tudta nélkül megnézi azt, rájön, hogy talán mégis érdemes másképp gondolkodnia, mint ahogy nevelték.

Az épp hazánkban forgató görög sztárrendező, Jorgosz Lantimosz Kutyafog című harmadik, még 2009-ben bemutatott és Cannesban hatalmas sikert aratott nagyjátékfilmje hivatalos forgalmazást mostanáig nem kapott Magyarországon, de most végre feltűnt az HBO GO választékában. Igazi hardcore filmínyencség, amiben már feltűnnek a rendező később ismertté vált kézjegyei, mint a monoton módon, sokszor látható érzelmek nélkül játszó szereplők, a szigorú képi kompozíciók és a természetes fény használata. Hangulatában a film talán az Egy szent szarvas meggyilkolása című munkájához áll legközelebb, de aki csupán a kicsit populárisabb A kedvenccel szerette meg Lantimosz munkáit, annak könnyen lehet, hogy az élmény radikális lesz. A Kutyafogban az a jó, hogy kétféleképpen lehet nézni és értelmezni, és mindkét féle élménybefogadás tökéletesen működik. A felszínen a film a szülői önzésről szól, arról, hogy valahol legbelül sokan szeretnénk, ha a gyerekeink örök időkre gyerekek maradnának, nem kérdőjeleznék meg a döntéseinket, mindig ott lennének nekünk és sosem hagynának magunkra. Persze mivel ez egy irreális álom és a maximális önzésről szól, ezt a titkos vágyat szerencsére el szoktuk engedni – a filmben pedig végignézhetjük, hogy mi történne, ha nem így tennénk. A felszín mögött azonban újabb réteg rejlik, és ebben a Kutyafog már a totalitárius rendszerek maró és okos szatírája. A két szülő (akiket a filmben csak apának és anyának hívnak, és a gyerekek neve sem hangzik el) gyakorlatilag egy olyan államnak felel meg, ami mindenben szabályozza és korlátozza az állampolgárait, és az önös érdeke, hogy tájékozatlanul és iskolázatlanul hagyja őket, hogy ezáltal is könnyebb legyen a totális kontrolljuk. Valószínűleg ez az okos kétrétegűség volt az, aminek köszönhetően a Kutyafog annak idején a Cannes-i Filmfesztiválról hazavihette az Un Certain Regard szekció fődíját, és beindította a rendező nemzetközi karrierjét.

A Kutyafog nagyszerű és okos film, de nem való mindenkinek. Olykor egészen váratlanul tud nagyon véressé és brutálissá válni, és még a vérfertőzés bemutatásának képsoraival is sokkolja a nagyérdeműt. Az a fajta filmélmény, ami szándékosan próbára teszi a nézők tűréshatárát, de olyan sokat ad, hogy emiatt azt is megbocsátjuk neki, hogy időnként kifejezetten kellemetlen nézni. Egy ilyen filmet csak egy zseni képes megalkotni, és Jorgosz Lantimosz azóta már többször is bizonyította, hogy egyike a legnagyobbaknak. A Kutyafog ugyan tizenkét éve készült, de semmit nem fogott rajta az idő: sem a mondanivalóján, sem a stílusán, sem az élvezhetőségén.

A Kutyafog az HBO GO kínálatában látható.