A jórészt Erdélyben, Jákon, Ócsán, Esztergomban, Visegrádon, Bélapátfalván forgatott film a Katona József drámája és Egressy Béni librettója nyomán született Erkel Ferenc-opera keletkezési idejébe, látványos historikus környezetbe, gazdagon illusztrált képi világba – Csikós Attila terve – helyezi a XIII. századi történetet.
Káel Csaba operafilmjében, amely akárcsak korábbi operaházi rendezése, Erkel Ferenc dalművének Nádasdy Kálmán-féle feldolgozását vette alapul. Bánk bánt Kiss-B. Atilla, Gertrúd szerepét Marton Éva, Melindáét Rost Andrea énekli, Tiborc alakjában Miller Lajos, II. Endreként Kovács Kolos, Ottóként Gulyás Dénes, Petur bánként Sólyom-Nagy Sándor jelenik meg, Biberachot Réti Attila formálja meg. A film operatőre az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos volt. A produkció zenei anyagát a Magyar Millennium Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei Pál Tamás vezényletével rögzítették. Káel Csaba és Zsigmond Vilmos a legjobb operafilm-adaptáció díját kapta meg a łódźi Camerimage fesztiválon 2002-ben.

Melinda szerepében Rost Andrea

A Bánk bán-operafilm felújítása 4K felbontásban a Nemzeti Filmintézetben készült, a Dolby Digital hangdigitalizálását és felújítását Oláh Ottó hangmérnök közreműködésével a Filmarchívum és Filmlabor munkatársai végezték el.

Az Eiffel Műhelyház változtatható nézőterű, multifunkcionális Bánffy Miklós terme a filmbemutatóra négyszáz fő befogadására alkalmas mozivá alakul. A rendezvényterem 7.1-es Dolby Atmos hangrendszere és az ország egyik legnagyobb, tizenháromszor hét méteres mozivászna biztosít méltó környezetet a filmes eseményhez.

A vetítést megelőzően délután öt órától nyilvános kerekasztal-beszélgetést tartanak az alkotók.
A Bánk bán operafilmje digitálisan felújított változatának bemutatójára és az azt megelőző beszélgetésre regisztrációs jegyek válthatók a Magyar Állami Operaház honlapján.  

Nyitókép: Marton Éva (Gertrúd) és Kiss-B. Attila (Bánk) a Bánk bán című operafilmben  Fotók: OPERA