A feleségem története, Füst Milán különös, titokzatos és magával ragadó regénye a szerelemről, a féltékenységről, a bizalomról és a bizalmatlanságról mesél. Enyedi Ildikó csaknem háromórás, kosztümös, angol nyelvű filmje a regény adaptációja, amelynek főszerepét a holland Gijs Naber (Störr kapitány) és a francia Léa Seydoux (Lizzy) alakítja, operatőre Rév Marcell.

A cannes-i premieren jelen volt Gijs Naber és az ugyancsak fontos szerepet játszó Louis Garrel, valamint a teljes stáb, a tengerentúlon forgató operatőr kivételével. Hiányzott Léa Seydoux, aki pozitív koronavírus-tesztje miatt kénytelen volt távol maradni.

Léa Seydoux és Gijs Naber Fotó: Csata Hanna

Enyedi Ildikó franciául köszönte meg a stábnak, hogy szívüket-lelküket beleadták a munkába. „Nagyon jó volt bent ülni és hallani, ahogy a humort, az érzelmeket, mindent nagyon pontosan követett a közönség. Mindannyian úgy éreztük, a nézőkhöz igazán elért a film! A végén nagyon megható volt az ünneplés is" – mondta, majd hozzátette:

 „Végig az vezetett, hogy Füst Milán szellemiségéhez hűséges legyen a film. Ez a munka egyfajta szolgálat volt nekem. Szeretném, ha a film segítségével minél többen megismernék és olvasnák őt. Ez nem egy szerzői film, ez egy Füst Milán-film.”

Enyedi Ildikó filmje a versenyprogramban indult, és az Arany Pálma esélyesei között emlegetik. A díjkiosztó szombat este lesz. A filmrendezőnő pályafutása során nem először szerepel Cannes-ban. Első mozidarabja, Az én XX. századom – amelyet az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) válogatásban mutattak be – 1989-ben elnyerte a legjobb első filmnek járó Arany Kamerát.

Jól fogadta a cannes-i közönség Wéber Kata és Mundruczó Kornél új filmjét, az Evolúciót is, amelyet a filmfesztivál hivatalos programján belüli új, Cannes Premier elnevezésű szekcióba hívtak meg, olyan rendezők művei mellett, mint Oliver Stone, Andrea Arnold, Hong Sangsoo és Gaspar Noé. Az erőteljes, letaglózó drámát köszöntve – mely a generációkon át továbböröklődő traumákról beszél – Thierry Frémaux, a fesztivál igazgatója a magyarokat „kiemelkedő, fantasztikus mozis nemzetnek” nevezte.

 

A nyitóképen: Louis Garrel francia színész, Mécs Mónika a film producere, Gijs Naber holland színész, Enyedi Ildikó rendező, Luna Wedler svájci színésznő, Sergio Rubini olasz színész A feleségem története bemutatóján