Március utolsó estéjén a Cseh Filharmonikusok koncertjével nyílik az idei, tizenhét napig tartó Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek. Szemjon Bicskov vezényletével csendül fel Bartók Béla A csodálatos mandarin szvitje és Sztravinszkij Petruskája.  Az est szólistája Cso Szongdzsin programja Thierry Escaich zongoradarabja, az Études symphoniques. Bartók, Bach és Beethoven mű szerepel a Concerto Budapest hangversenyén, a zongoraművész szólista, Várjon Dénes Bartók két korai művét, a gyakran játszott Rapszódiát és a kutatók által csak születése után félévszázaddal meglelt zongorára és zenekarra írt Scherzót játssza.

Ligeti György születésének centenáriuma előtt tiszteleg Eötvös Péter vezényletével a Klangforum Wien. Négy, különböző zenei világot reprezentáló Ligeti-concerto hangzik majd fel a koncerten. Gottfried Heinrich Stölzel a Jézus a jó pásztor, aki szenved és meghal az elveszett bárányokért 1727-ben komponált passióját Gyöngyösi Levente előadási anyagában Vashegyi György vezényletével az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Nagypénteken mutatja be a Vigadóban.

Vezényel Vashegyi György Fotó: Kováts Jázon

A Bartók Tavaszt hagyományosan a műfaji sokszínűség jellemzi, a komolyzenei események mellett helyet kap a fesztiválon a világzene, a jazz, népzene. Európai koncertturnéja keretében lép a fel a Fesztiválon az ír énekes-dalszerző-gitáros, Damien Rice. Bartók zenéjére reflektál hipnotikus, meditatív zenéjével estjén a svájci zongorista, zeneszerző, Nik Bärtsch, a modern jazz kivételes személyisége. S lesz Muzsikás-nap is, az idén félévszázadát ünneplő, a régi magyar paraszt-vonószenekarok mintájára életre hívott Muzsikás együttes fellépésével.

A fesztivál záróestje a komolyzenéé: Baráti Kristóf lesz a szólistája a finn Philharmonia Orchestra Santtu-Matias Rouvali vezényelte hangversenyének, amelyen Sibelius, Beethoven és Bartók műveit adják elő.

Nyitókép: A Bartók Tavasz számos programjának színhelye a Művészetek Palotája Fotó: Müpa/Posztos János