És amelyet egy francia rendező forgatott spanyol, mexikói, venezuelai és kubai színészek közreműködésével Kubában. Persze örömteli dolog, hogy a filmszakma ennyire nemzetközi és ennyi nemzetiség összefogásával jöhetnek létre bizonyos produkciók, de valljuk be, csak a legritkább esetben szoktak jól sikerülni azok a mozik, amelyek ilyen változatos háttérrel rendelkeznek.

A Wasp Network esetében ez az igencsak széles háttér azonban szükségszerű volt, ugyanis a film Kubáról szól, egy olyan országról, melynek még ma sincs lehetősége arra, hogy a művészei filmeket forgatva őszintén beszélhessenek az ország problémáiról. Itt külső hangra volt szükség, valakire, akit érdekel a téma, aki odafigyel, és ez a valaki az igencsak változatos filmográfiával rendelkező Olivier Assayas lett. Assayas Carlos című minisorozatában már megmutatta, hogy mélyen érdeklik a dél-amerikai országok problémái, és képes jó érzékkel mesélni róluk, bár most még egy annál is komplexebb alapanyaggal gyűlt meg a baja. A Wasp Network alapjául ugyanis nem egy hagyományos regény, hanem egy újságíró által megírt, tényekre, nevekre és dátumokra fókuszáló kötet (A hidegháború utolsó katonái) szolgált, ami első, sőt második ránézésre sem kiáltott a megfilmesítésért. A történet rengeteg karaktert mozgat, ráadásul sokan közülük ugyan kémek, a tevékenységük azonban egyáltalán nem látványos, sőt nagyrészt abból áll, hogy teljesen hétköznapi életet élnek, készenlétben állva arra, hogy amikor egyszer majd szólítja őket a haza, akkor a legjobb tudásuk szerint szolgálhassák.

A kilencvenes évek eleje Kubában emlékezetes időszak volt. A Szovjetunió szétesésével az ország nagy, nemzetközi szövetséges nélkül maradt, az Egyesült Államok pedig emiatt a korábbinál is jóval erőteljesebb nyomást gyakorolt rájuk. Rengetegen éheztek, nagy volt a szegénység, sokan igyekeztek elmenekülni az országból, hogy boldogulást biztosítsanak maguknak és a családjuknak. Szép számmal akadtak közülük, akik az Egyesült Államokban kötöttek ki, ahol főképp Florida államban óriási kubai közösségek alakultak ki. Ezt Fidel Castro ki akarta használni, és szándékosan a menekültek közé csempészte a leghűségesebb embereit: olyan kémeket, akik magukat a rendszer kritikusainak adták ki, és akik beléptek Florida államban azok közé a kubaiak közé, akik azon munkálkodtak, hogy külföldről segítsék Castro hatalmának megdöntését. Castro ezeket a szervezeteket kubai-amerikai terrorszervezeteknek nevezte el, a hírszerzői pedig mindent megtettek, hogy akadályozzák a tevékenységüket. A film főszereplői nagyrészt olyan férfiak, akik a teljes életüket, a családjukat és a szeretteiket bármikor hátrahagyva kémként szolgálják hazájukat, és ezt szinte senki, még a hozzájuk legközelebb állók sem tudják róluk, valamint azok a nők, akik szerelmesek lesznek ezekbe a férfiakba, esetleg családot alapítanak velük, hogy aztán derült égből villámcsapásként életük szerelme váratlanul otthagyja őket, ők pedig kénytelenek legyenek feltenni maguknak a kérdést: ismerték-e a szerelmüket egyáltalán?

Assayas filmje kémfilm ugyan, de semmi köze ahhoz, amire az ember a kémfilm szó hallatán asszociál. Itt nincsen se James Bond-féle glamúr, nincsenek nagy akciójelenetek, de még titkos találka sincs sötét sikátorban az éjszaka közepén. Csendes felkészülés, még annál is csendesebb beépülés, majd a kellő pillanatban a megfelelő információ átadása: ebben tényleg semmi látványos nincs. Nem volt könnyű dolga Olivier Assayas rendezőnek, hogy ezeknek az embereknek a történetéből izgalmas filmet hozzon össze, és azt nem is merném állítani, hogy sikerrel járt. A Wasp Network kissé száraz mozi lett, kevés benne az igazán izgalmas pillanat, a kémei annyira rejtélyesek, hogy nézőként nem egyszerű azonosulnunk velük. De van egy front, amin Assayas sikerrel jár: a Wasp Network ugyanis tényleg meglepő hitelességgel mutatja be a szeretett férfi által elárult nők tragédiáját Penélope Cruz és Ana de Armas karakterein keresztül, a sok történetszálon futó film olyankor működik igazán, amikor az ő sorsukról mesél. Érdekes történelemleckének egészen kiváló, filmként azonban felemás a Wasp Network. Assayas olyannyira komplex és olyannyira száraz történetet mesél, hogy abba valószínűleg más rendezők bicskája is beletörött volna. A történelmi háttér azonban így is ad annyi izgalmat, hogy a végén nem fogjuk megbánni az időnkből rászánt bő két órát.

A Wasp Network: Ellenállók az HBO GO kínálatában látható.