A tizenhatodik alkalommal megrendezett Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a versenyprogramban szerepel Benjamin Massoubre és Amandine Fredon A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! című filmje, amelyben az ismert francia gyerekkönyvsorozat címszereplője elevenedik meg. A film tavaly Anncey-ban, a Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a legjobb film díját nyerte el. Ugyancsak Anncey-ban két díjat is kapott az Európai Filmdíjas Kutyáknak és olaszoknak tilos! című francia-olasz-svájci alkotás, Alain Ughetto munkája, amelynek története szerint Luigi gyalog kel át az Alpokon, hogy Franciaországban kezdjen új életet. Jean-Christophe Roger és Julien Chheng luxemburgi-francia Ernest és Célestine: A dallamok útján című filmjében a medve és az egér ezúttal visszatér Ernest szülővárosába, ahol azt kell tapasztalniuk, hogy betiltották a zenét. Ezt nem hagyhatják annyiban!

A fesztiválprogramban szerepel az Európai filmdíjas Kutyáknak és olaszoknak tilos! című film is

A portugál Nuno Beato My Grandfather’s Demons című művében a nagyvárosban élő Rosa – nagyapja váratlan halálakor – ébred rá, hogy olyan helyen él, melyhez nem tud kötődni, ahol nem érzi, hogy szeretetet kapna. Az ugyancsak portugál José Miguel Ribeiro Bucheonban két díjat nyert, Angolában játszódó Nayola című munkája a huszonöt éven át tartó polgárháború három generáció nőtagjaira gyakorolt hatását ábrázolja. Fájdalmas titkokra derül fény és egy döbbenetesen váratlan találkozás nagyot fordít a történeten. Ari Folman izraeli rendező Hol van Anne Frank? című alkotása Kittyt, a kislány képzeletbeli barátját követi nyomon.

Az izraeli versenyfilm címe: Hol van Anne Frank?

Két magyar film is szerepel az európai és a magyar egész estés versenyben. Gauder Áron Kojot négy lelke című filmje az indián teremtéstörténeten keresztül arról beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rotoszkóp animációval készült Műanyag égbolt című alkotása pedig a jövőbe repíti a nézőt. A házigazda Kecskemétfilm nagyvonalúan nem nevezte versenybe saját alkotását, a Toldit, de versenyen kívül vetítik majd Jankovics Marcell utolsó alkotását, mely a másik két magyar alkotással együtt meghívást kapott Annecy-ba, az idei nemzetközi fesztiválra.

Gauder Áron alkotása, a Kojot négy lelke is a versenyfilmek között szerepel

Összesen hét európai televíziós-speciál, tizennyolc európai és tizenhárom magyar televíziós-sorozat – többek között a Cigánymesék, a Magyar szentek vallomása, a Bab Berci kalandjai, a Bogyó és Babóca, a Puskás Öcsi és barátai –, tizenkilenc magyar rövidfilm – köztük a 27 és a Jelenlétről –, huszonhat magyar alkalmazott animáció – reklámspotok, videoklipek, szignálok és rendelt rövidfilmek –, valamint huszonnyolc magyar diákfilm versenyez az animációs seregszemlén. A versenyprogramok mellett tematikus panorámavetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, workshopok, kiállítások színesítik majd a fesztivált, melyen a részvétel ingyenes.

Nyitókép: Egy kocka A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! című filmből