Idén is öt fős szakmai zsűri díjazta a versenyben lévő filmeket és alkotóikat. A zsűri elnöke Ternovszky Béla rajzfilmrendező, a zsűri tagja Udvaros Dorottya színművész, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György dramaturg, forgatókönyvíró volt.

Vecsei H. Miklós Semmelweis szerepében

 

A legjobb játékfilmnek járó díjat a Semmelweis kapta, s a legjobb rendező elismerését ugyancsak a Semmelweisért nyerte el Koltai Lajos. A legjobb elsőfilmes Breier Ádám a Lefkovicsék gyászolnak című filmjéért.

A legjobb női főszereplő kategóriában a díjat a Cicaverzumért Törőcsik Franciska vehette át. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Bezerédi Zoltán alakítását díjazták a Lefkovicsék gyászolnak című filmben.

A legjobb férfi mellékszereplő díját Gálffi Lászlónak ítélte a zsűri a Semmelweis igazgató-főorvosának megformálásáért, a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot Mészáros Blanka vihette haza ugyanabban a filmben nyújtott alakításáért.

Jelenet a Semmelweis című filmből. Középen Gálffi László, aki a legjobb férfi mellékszereplő díját kapta
 

Rohonyi Gábor vehette át a legjobb tévéfilmnek járó díjat a Bolond Istók című alkotásáért.

A legjobb egész estés dokumentumfilm kategória díját A nemzet aranyai című munkájáért Zákonyi S. Tamás kapta, és szintén ő vehette át az idén először odaítélt legjobb producernek járó díjat is.

A legjobb rövid dokumentumfilmek közül Baska Barbara filmje, a Baska magyarul beszél nyert.

Kisjátékfilm kategóriában a zsűri a legjobbnak Chilton Flóra a Széllel szemben című alkotását tartotta. A legjobb egész estés animációnak Gauder Áron rendezésében a Kojot négy lelke bizonyult, mely a Diákzsűri díját is elnyerte. A legjobb rövid animáció díját Gellár Csaba vihette haza a Puskás Öcsi és barátai – Keserű csoki című munkájáért A legjobb tévésorozat kategóriában Madarász Isti rendezésében a Tündérkert – Kísértések korának ítélte a díjat a zsűri.

Egy kép a Lefkovicsék gyászolnak című filmből: Leo Gagel, Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán, aki a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el
 
 
Győri Márk bizonyult a legjobb operatőrnek a Hadik fényképezéséért, míg a legjobb forgatókönyvírónak Fonyódi Tibort és Tóth Barnabást találta a zsűri a Mesterjátszmáért.  A legjobb hangmérnök díját Madácsi Imre vehette át a Valami madarakért, a legjobb zeneszerző díját pedig Pacsay Attila kapta a Semmelweis zenéjéért.  A legjobb vágó díját a Libertate ’89 – Nagyszebenért Lemhényi Réka vihette haza, a legjobb díszlettervezőnek a Semmelweis képi világáért Pater Sparrow-t tartotta a zsűri. A legjobb jelmez díját Zelenka Nórának ítélték a Majdnem menyasszony című film kosztümjeiért, a legjobb maszk elismerést Tóth Anikó kapta a Tündérkert – Kísértések kora sminkjeiért.  
 

Kelemen Hanna a Majdnem menyasszony című filmben

 

Idén is átadták a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Huszárik Zoltán-díjat. Az elismerést az az alkotó kapja, aki kimagasló teljesítményével jelentős hatást gyakorolt a hazai filmművészetre, és munkáját a közmédia televíziós csatornáján az elmúlt évben bemutatták. A díjat posztumusz Vitézy Lászlónak ítélték, melyet fia, Vitézy Péter vett át. A közönség A nemzet aranyai című filmet találta a legjobbnak.
 

Nyitókép: A legjobbfilm díját a Semmelweis nyerte. A képen a gálaesten jelen lévő stábtagok, jobbra elöl Koltai Lajos rendező
Fotó: MOZ.GO/Ladoczki Balazs