Az Árva forgatása a tervek szerint idén nyáron kezdődik, de addig még meg kell találni a majdani főszereplőket, egy tíz-tizenhárom éves kislányt és egy hasonló korú kisfiút. A gyermekszereplők megtalálása komoly feladat elé állítja az alkotókat, akik jelentkezésre biztatják az iskoláskorú érdeklődőket. 

A film 1957 tavaszán, Budapesten játszódik. A város és lakói alig tértek magukhoz a forradalom után. A tizenkét esztendős Andort anyja egyedül neveli, s a fiú azzal a reménnyel nő fel, hogy a háborúban eltűnt édesapja egyszer hazatér. Egy nap megjelenik náluk egy férfi, aki azt állítja, hogy ő az apa, s beköltözik hozzájuk. A gyermek ugyan nem hajlandó apjának tekinteni az idegent, de kénytelen leszámolni illúzióival. Anya és fia között a szakadék egyre mélyül, és Andor elhatározza, hogy bármi áron, de megmenti családját a férfitól.

Nemes Jeles László
Fotó: Hermann Ildi/Laokoon Filmgroup 

 

Családom története miatt különösen fontos nekem ez a film – mondja Nemes Jeles László.Évek óta foglalkoztat a második világháború utáni világ, az emberi sorsok titka és útvesztője a huszadik század elnyomó rendszereiben.

Egy gyerek szemszögéből különösen érdekes a lelkekbe is beszüremkedő diktatúra, főleg, ha a családi történet egy görög tragédiára emlékeztet, mint a filmünkben.

Az Árvában örömmel dolgoznék egy olyan ösztönös, fiatal tehetséggel, akinek ez a szerep szinte a vérében van – nem akadály, ha sosem állt eddig kamera előtt.

Arra bátorítanék mindenkit, aki érez magában kedvet, erőt, indíttatást, hogy egy pillanatig se várjon, jelentkezzen a válogatásra, akkor is, ha eddig inkább zárkózott volt! Bízom benne, hogy mihamarabb megtaláljuk a főszereplőt, akire alkotótársként fogok tekinteni.”

Kemény Ildikó producer arról beszélt, nagy megtiszteltetés számára, hogy producere lehet Nemes Jeles László új filmjének. Egy másik közös projektünknek köszönhető, hogy a rendező ezt a számára fontos, családjáról szóló témát is megosztotta vele. S bízik benne, hogy ebből a témából és forgatókönyvből olyan különleges film születik, amely a hazai és a nemzetközi közönséget egyaránt megérinti.

A Nemzeti Filmintézet támogatja a magyar-francia-német-brit koprodukcióban készülő Árva gyártását, a magyar Pioneer Pictures partnere a brit Good Chaos, a francia Agat Films és a német Pallas Film. A film forgatókönyvét Nemes Jeles László rendező és Clara Royer együtt jegyzik. Producerei Kemény Ildikó és Szále Ferenc, operatőre Erdély Mátyás, jelmeztervezője Flesch Andrea, hangmestere Zányi Tamás, vágója Politzer Péter, casting directora Zabezsinszkij Éva.

Nyitókép: Nemes Jeles László (jobbra) egy korábbi forgatáson 
Fotó: Bartha Máté/Laokoon Filmgroup