A legújabb magyar filmek és premierek mellett filmritkaságokat is bemutat június 12. és 15. között a Magyar Mozgókép Fesztivál, újabb nevén a MOZ.GO. Június 13-án délelőtt a veszprémi Expresszóban a Filmarchívum Klassz programjának keretében vetítik Palásthy György Égigérő fű című alkotását, a magyar gyermek- és ifjúsági filmek klasszikusát. Poldi bácsi, a parkőr (Rajz János) nyugdíjba készül. Negyvenéves szolgálata alatt annyira megszokta a szép zöld gyepet, hogy el sem tudja képzelni, mi lesz vele nélküle. Az animációs betétekkel kiegészített humoros-kalandos történet a közösség erejéről, az összefogás szükségességéről mesél. Minden gyerek számára alapmű.

Jelenet az Égigérő fűből
(fotó: Inkey Alice/MOZ.GO)

 

Aznap este a veszprémi Foton Audiovizuális Centrum udvarán kuriózumot láthatnak a nézők: Sugár Pál és Lázár Lajos 1929-ben készített, erotikus jelenetei miatt sokáig betiltott filmje, a Rabmadár pereg majd, élő zenei kísérettel. A mai napig modern, izgalmas bűnügyi melodrámában Anna, a női börtön rabja egyetlen éjszakára elhagyhatja a fogságot, és felkeresi a férfit, aki szerelmük hajnalán bűnbe sodorta, hogy számonkérje a cserben hagyását. A filmben egy pillanatra feltűnik Szabó Lőrinc költő is.

Egy kép a Rabmadárból (fotó: MOZ.GO)

 

Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című alkotásának Rátóti Zoltán és Tősér Ádám rendezésében, Udvaros Dorottyával és Blaskó Péterrel a főszerepekben a fesztiválon tartják a premierjét. A história Berlioz legendás, beteljesületlen örök szerelmét idézi föl. A fesztivál Hubay Miklós művének 1963-as feldolgozását, Ádám Ottó legendás tévéjátékát Tolnay Klári és Sinkovits Imre főszereplésével június 14-én a veszprémi Hangvilla nagytermében vetíti majd.
 

Uray Tivadar Semmelweis alakjában 1939-ben, a képen Simor Erzsivel (fotó: MOZ.GO)

 

Június 15-én a veszprémi Expresszóban mutatják be a Hollywoodban Andre de Tóth néven ismertté vált Tóth Endre Semmelweis című, a vígjáték, a melodráma és a horror árnyalatait megszólaltató munkáját, Uray Tivadarral a főszerepben. A műfajok között szabadon közlekedő film a részeges, másnaposan fetrengő egyetemista éveitől elméjének elborulásáig meséli el a világhírű orvos történetét.
 

Semmelweis: Vecsey H. Miklós 2023-ban (fotó: MOZ.GO)

 

A fesztivál idei életműdíjasaihoz kapcsolódóan olyan filmek peregnek majd, mint Elek Judit Sziget a szárazföldön című alkotásának restaurált verziója, az Agórában a Gulyás Buda által fényképezett Csak szex és más semmi, valamint a balatonalmádi strandon a Kontroll, melynek fénymegadója Deimanik Tamásné Baba volt. A veszprémi Expresszóban az Angi Vera lesz látható, melynek zeneszerzője Selmeczi György. A nemrégiben elhunyt Eötvös Péter zeneszerző és Piros Ildikó életműdíjas tiszteletére a füredi Balaton moziban az Oscar-jelölt Macskajátékot, Makk Károly filmalkotását felújított képpel és hanggal vetítik.

 

Nyitókép: Dajka Margit Orbánné szerepében a Makk Károly rendezte Macskajátékban
(fotó: Markovics Ferenc/MOZ.GO)