S hogy mitől MOZ.GO? Heltai Jenőtől: 1907-ből származik a mozi szó – magyarázza Csáky Attila fesztiváligazgató – korábban a mozgófényképet csak mozgóként emlegették. A fesztivál új neve, a MOZ.GO a film születésének gyökereihez nyúlik vissza, miközben utal korunk lendületességére, és filmnézésre hív: menjünk moziba! Idén új helyszínekkel is bővül a fesztivál.

Immár negyedszer viszi a Magyar Filmakadémia védnökségével az Európa Kulturális Fővárosa program és a Nemzeti Filmintézet Veszprémbe, Balatonfüredre és Balatonalmádiba a magyar film ünnepét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol az elmúlt év kiemelkedőnek tartott alkotásai mellett premierfilmeket és klasszikusokat egyaránt láthat a közönség.

A nyitófilmben, a Ma este gyilkolunk című, humoros fordulatokban is bővelkedő krimi-vígjátékban a színészből nyomozóvá avanzsáló főszereplőt Kern András alakítja.

Szerepel a filmben még Pogány Judit, Jordán Tamás, Bodrogi Gyula, Koltai Róbert, Hámori Ildikó, Bálint András, Bánsági Ildikó és Takács Kati, a fiatalabb generációból Stefanovics Angéla, Hermányi Mariann, Keresztes Tamás és Elek Ferenc.

A fesztiválnyitó film: Ma este gyilkolunk. A képen Hermányi Mariann és Kern András

 

A fesztiválon lesz a premierje többek között Pigniczky Réka Kaláka – a Kárpátoktól a Karib-tengerig című filmjének. Ötvenöt év, ezerháromszáz dal, negyvenöt ország, fellépések sora – ez a Kaláka, melynek megzenésített versein már a harmadik generáció nő fel. A MOZ.GO eseményei között lesz Hegedüs Péter Hallasz engem? című VR- és animációs elemeket is tartalmazó, formabontó alkotásának bemutatója, Surányi András Eötvös Péter-portréfilmje pedig a nemrégiben elhunyt, világhírű zeneszerző életét mutatja be.

Idén először készülőben lévő magyar alkotások – a Hunyadi és a S.E.R.E.G. – kulisszatitkaiba is betekintést enged a MOZ.GO. Bemutatkozik a Variety szerint minden idők egyik legepikusabb európai televíziós produkciójának ígérkező, az itthon és világszerte az év végén képernyőre kerülő, tízrészes Hunyadi sorozat, valamint a terroristákra vadászó lövészek akciódús életét bemutató, hatrészes S.E.R.E.G is.

A Magyar Mozgókép Díjakról idén is öt fős szakmai zsűri dönt.

A zsűri elnöke Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész. Tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György, dramaturg, forgatókönyvíró.

Jelenet a Ma este gyilkolunk című filmből: Koltai Róbert, Bodrogi Gyula, Pogány Judit, Bálint András, Takács Katalin

 

Hagyományosan a fesztivál keretében adják át a filmművészet életműdíjait.Most öt alkotó munkásságát ismerik el. Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, a Balázs Béla Stúdió alapító tagja, Piros Ildikó színész, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályája méltó az elismerésre. A filmes találkozón a díjazottak életművét bemutató eseményeken többek között olyan filmeket nézhet majd meg a közönség, mint a Kontroll (Deimanik Tamásné Baba), a Csak szex és más semmi (Gulyás Buda), a Macskajáték (Piros Ildikó) és az Angi Vera (Selmeczi György). A tavalyi nagy sikerű cannes-i vetítés után itt lesz majd először látható Elek Judit 1968-ban forgatott első nagyjátékfilmje, a dokumentarista és játékfilmes technikákat izgalmasan vegyítő Sziget a szárazföldön című klasszikus mozidarab restaurált verziója is.

A Magyar Mozgókép Fesztivál keretében a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál videóversenyt hirdet húsz év alatti fiataloknak. Maximum másfél perces filmekkel lehet nevezni három kategóriában. A Boldogság kategóriában olyan telefonnal készített kisfilmeket várnak, műfaji megkötés nélkül, melyek bemutatják, mit jelent a boldogság, mikor és mitől érzi magát boldognak az ifjú alkotó. Akinek szárnyal a képzelete és kreatív történetet szeretne elmesélni LEGO-kockák és minifigurák segítségével arról, hogyan fedezi fel az emberiség a világűrt, a Kalandozások a LEGO galaxisban szekcióban érdemes indulnia. A MobilBalaton kategóriába benevezőknek telefonnal kell filmet forgatniuk, műfaji megkötés nélkül kedvenc balatoni élményükről vagy arról, mit jelent a balatoni életérzés bármely évszakban. Az alkotás lehet animáció, élő szereplős kisfilm vagy akár videóklip is.

Nyitókép: Filmfesztivál Veszprémban a szabad ég alatt 
Fotók: MOZ.GO