Az Országút oldalán jellemzően igyekszünk a kultúra szempontjából fontos és/vagy érdekes alkotásokról írni, így jogos kritika, ha valaki megjegyzi, hogy ehhez a szellemiséghez hogyan illik egy ZS-kategóriás (olyan rossz, hogy már szórakoztató?!) cápás horror. A Cápák a Szajnában filmként, kizárólag önmagában nézve valóban nem különösebben érdekes, viszont ami mögötte van, az már annál inkább. Megszületése nyilvánvalóan annak a jele, hogy a digitális effektusok tömegessé válásával és a technológia fejlődésével olcsóbb lett a trükkökkel tömött látványfilmek forgatása, s ez oda vezet, hogy most már olyan filmgyártók is egyre gyakrabban megpróbálkozhatnak vele, akik korábban nem vagy csak ritkán engedhették meg ezt maguknak. Spielberg Cápájának költségvetése 1975-ben kilencmillió dollárra rúgott, de a Cápák a Szajnában sem került ennél sokkal többe, pedig a két film között majd fél évszázad telt el, ráadásul míg

Spielbergnél egyetlen cápát láthattunk, itt tömegével támadnak. A franciák cápatörténetükkel mindenesetre letették a névjegyüket a műfajban.

Manapság már nem figyelemfelkeltő egy olyan história, amelyben gyilkos cápa terrorizálja a partmenti városka lakóit és turistáit, ennél jóval több kell. Például a megszokottnál hatalmasabb, gyorsan szaporodó, mutáns (!) cápák. Ezek a cápák ráadásul a Szajnán úsznak fel, hogy a Párizs alatti katakombákban (!) húzzák meg magukat, hogy aztán éppen a triatlon idején törjenek ki onnan, amikor a folyó teli van harapnivaló úszókkal.

Xavier Gens forgatókönyvíró-rendező persze arról sem feledkezett meg, hogy filmje időszerű legyen, és ahhoz képest, hogy egy cápás horrorról beszélünk, még mai mondanivalóval is bírjon.

A Cápák a Szajnában kétségtelenül a környezetszennyezés és a klímaváltozás hatásairól szól. A gondolat tálalása azonban meglehetősen zavaros.

Bár a film a cápák szaporodása miatt egyértelműen a mindent teliszemetelő emberiséget teszi felelőssé, közben a környezetvédő fiatalok csoportját kártékony idiótákként mutatja be, akik képtelenek felismerni, hogy amit védeni próbálnak, az már nem a természet, hanem egy gonosz, emberi tevékenységnek köszönhetően létrejött mutáció.

A főszereplő Bérénice Bejo

 

Vitathatatlanul az izgalmas környezet jelenti a Cápák a Szajnában legfőbb erősségét, hiszen mégsem látunk mindennap gyilkos cápákat a Párizs alatti katakombákban vagy a Szajnában, háttérben az Eiffel-toronnyal. Az viszont határozottan nem tesz jót a filmnek, hogy a képtelen alapötlet ellenére túlságosan komolyan veszi magát. Nincsenek kikacsintások a nézőre, a szereplőknek senki sem írt szellemes egysorosokat: az alkotók elfogadták azt, hogy trash-faktornak bőven elég, ha mutáns cápák tombolnak a Szajnában. Így viszont a nagyjából százperces film közepéig kell várnunk, mire elérünk egy tisztességes vérontáshoz.

A katakombabéli mészárlás minden józan észnek ellentmond.

Ez azonban csak a kezdet: az igazi „drámát” a rendező a végére tartogatja, amikor iszonyatos mennyiségű cápa iszonyatos mennyiségű embert harap szét, és közben valahogy fél Párizs is felrobban, de ennél többet nem árulhatok el…

A karakterek papírvékonyak, és ez még úgy is igaz, hogy a főszereplő tudóst A némafilmesért Oscar-díjra jelölt Bérénice Bejo alakítja. Egyébként a szereplők egytől egyig tudósok, zsaruk vagy radikális, fiatal környezetvédők, plusz van egy megszállott polgármesterünk, akit hiába figyelmeztetnek a cápaveszélyre, ő – a katasztrófafilmes polgármesterek méltó követőjeként – inkább a triatlon megtartására szavaz, ha már elköltöttek rá egy nagyobbacska euróköteget. Az egytől egyig digitálisan megrajzolt cápák elég ügyetlenül néznek ki, sőt akad néhány jelenetük, amelyben végképp látszik, hogy a filmre a Netflix nem annyi pénzt adott, mint amennyire szükség lett volna, viszont aki este a tévé előtt ülve rákattint a Cápák a Szajnában című filmre, aligha számít ennél sokkal többre/jobbra. A franciáknak a filmmel ugyan nem sikerül utolérni az amerikaiak utóbbi években készült legjobbjait (A zátony, 47 méter mélyen…), de a hollywoodi B-ligához azért már közelítenek. Kezdetnek ez is valami.

A Cápák a Szajnában a Netflix kínálatában látható.

Nyitókép: Jelenet a Cápák a Szajnán című filmből