Idén az alkotók nyolc kategóriában − játékfilm, tévéfilm, kisjátékfilm, egész estés animáció, rövid animáció, egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm és tévésorozat – neveztek a legrangosabb magyar filmes mustrára. Immár publikus, hogy a Magyar Filmakadémia szakmai küldötteiből létrehozott előzsűri kategóriánként melyik öt alkotást és alkotót jelöli 2024-ben a Magyar Mozgókép Díjakra. A Magyar Mozgókép Díj (2014 és 2020 között Magyar Filmdíj) a hazai filmművészet évente odaítélt díja, melyet műfaji és alkotói kategóriákban a megelőző év legjobbnak tartott filmjeinek és készítőiknek ítélnek oda.

A legjobb nagyjátékfilm kategóriában idén a Lefkovicsék gyászolnak, a Hadik, a Mesterjátszma, a Semmelweis és a Valami madarak versenyeznek.

A legjobb rendező díj öt jelöltje Koltai Lajos a Semmelweis, Tóth Barnabás a Mesterjátszma, Hevér Dániel a Valami madarak, Pacskovszky József a Majdnem menyasszony és Madarász Isti a Tündérkert − Kísértések kora című alkotásáért.

A legjobb elsőfilmesnek járó díj sorsa Szeleczki Rozália (Cicaverzum), Moldovai Katalin (Elfogy a levegő), Breier Ádám (Lefkovicsék gyászolnak), Boross Martin (Nyersanyag) és Hevér Dániel (Valami madarak) között dől majd el. A legjobb producer kategóriában Szurmay János, Szabó Máté, Romwalter Judit, Tóth Barnabás (Mesterjátszma), Lajos Tamás (Semmelweis), Helmeczy Dorottya, Kálomista Gábor (Tündérkert − Kísértések kora), Zákonyi S.Tamás (A nemzet aranyai) és Kisfaludy András, Moharos Attila (Szolgának születtek) között dől el a verseny.

A legjobb nagyjátékfilm kategória egyik esélyese a Lefkovicsék gyászolnak

 

A legjobb női főszereplőnek Nagy Katicát a Semmelweis, Kizlinger Lillát a Valami madarak, Törőcsik Franciskát a Cicaverzum, Kelemen Hannát a Majdnem menyasszony és Horváth Lilit a Hadik című filmben nyújtott alakításáért jelölték. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Vecsei H. Miklós (Semmelweis), Szacsvay László (Valami madarak), Bezerédi Zoltán (Lefkovicsék gyászolnak), Trill Zsolt (Hadik) és Katona Péter Dániel (Tündérkert − Kísértések kora) közül kerül majd ki a győztes.

A legjobb női mellékszereplő díjára esélyes Szamosi Zsófia (Tündérkert – Kísértések kora), Spilák Klára (Majdnem menyasszony), Mészáros Blanka (Semmelweis), Bordán Lili (Hadik), Csoboth Adél (Cicaverzum),

a legjobb férfi mellékszereplőére Gálffi László (Semmelweis), Yengibarian David (Mesterjátszma), Kovács Tamás (Semmelweis), Gáspár Tibor (Majdnem menyasszony), László Zsolt (Hadik).

Semmelweis szerepében Vecsei H. Miklós

 

Az operatőrök között Nagy András (Semmelweis), Garai Gábor (Tündérkert − Kísértések kora), Balog Gábor, Jakab Ervin, Dobondi Lehel (Szolgának születtek), Vecsernyés János (Memento mori − A váci legenda) és Győri Márk (Hadik) versenyez majd. A legjobb tévéfilmnek járó díj jelöltjei Rohonyi Gábor és Hegedűs Georgina Bolond Istók, Pacskovszky József Majdnem menyasszony és Kiss Stefán Mónika Memento mori − A váci legenda című alkotása.

A legjobb egész estés dokumentumfilm kategóriában Zákonyi S.Tamás A nemzet aranyai, Könyves Dina Bagossy Brothers Company − 10 éve úton, Hegedűs Péter Hallasz engem, Varga Ágota Láthatatlan kötelek és Moharos Attila Szolgának születtek című filmjei jutottak a versenybe.

A legjobb rövid dokumentumfilmek közül A látogató, a Baska magyarul beszél, a Kaleidoszkóp, a Kisvárosi borbély és a Bor és Kenyér a Szent György-hegyen a jelöltek. A legjobb kisjátékfilm kategóriában Benkó Tamás (Apajegy), Chilton Flóra (Széllel szemben), Riba Gergely (Szégyenfolt), Demeter Hunor (Cukormáz) és Varga Anna Boglárka (Az én virágom) közül kerül ki a díjazott.

Kizlinger Lilla és Szacsvay László a Valami madarak című filmben

 

Ezúttal az animációk két kategóriában versenyeznek. A legjobb egész estésben Csáki László Kék Pelikan, Gauder Áron Kojot négy lelke és Filip Posivac Tomi, Polli és a Varázsfény című alkotása közül kerül ki a győztes. A rövid animációk közül Laszlovszky Sofia (Botanica Exotica), Buda Flóra Anna 27, Gellár Csaba (Puskás Öcsi barátai − Keserű csoki), Máli Csaba (Egy jenki Arthur király udvarában X. ep. Londoni barangolások) és Lovrity Kata Anna Rozi és Zafir: a rózsaszín fű kaptak jelölést. A legjobb tévésorozat kategóriában Csillag Mano Cella − Letöltendő élet, Szilágyi Andor Legyetek szeretettel és Madarász Isti Tündérkert – Kísértések kora című alkotása közül kerül majd ki a győztes.

A Magyar Mozgókép Díjakat június 15-én a Magyar Mozgókép Fesztiválon adják át.

Nyitókép: Hajduk Károly kétszer a Mesterjátszma című filmben
Fotók: MOZ.GO