Az alkotók szuperlatívuszokban beszélnek „gigaprodukciónak” nevezett filmjükről: „Hatalmas vállalás, melynek elkészültéhez olyan óriási fizikai, szellemi, lelki és technikai felkészültségre volt szükség, amelyre még nem volt példa a magyar filmgyártás történetében.” A Most vagy soha! előkészületei több mint egy évig tartottak, a stáb minden jelenetet a legapróbb részletekig megtervezett, kidolgozott, számítógépes 3D modellben megépített. 2022 tavaszán, nyarán és őszén forgatták a filmet, majd másfél esztendőt vett igénybe a vágó-, a trükk- és a hangutómunka. A számadatok bűvöletében tízezer statisztáról, hatezer jelmezről (Velich Rita munkája), ezer fős stábról, hetventagú zenekarról és Fóton másfél hektárnyi valósághű díszletvárosról beszélnek az alkotók. Ahogy a technikáról szólva pedig kaszkadőrbravúrokról, digitális filmtrükkökről, a tömegjeleneteket rögzítő nagykamerás drónokról, esőztetőrendszerekről, a trükkfelvételek zöld hátterét tartó, speciális lánctalpas gépekről és a Nemzeti Múzeum kertjébe hajtott szürkemarhacsordáról.

Petőfi Sándor (Berettyán Nándor) a Pilvax kávéházban

 

Ami a látványt illeti: Pető Beatrix tervei nyomán a díszletben megelevenednek a pesti utcák korabeli díszítőelemeikkel, a pesti és budai rakpart hajóhídjával, a piac, a Pilvax kávéház és lakások is. Lóth Balázs rendező így emlékezik: „A fóti díszletvárosba belépve összetett érzés kerített hatalmába: egyszerre volt felemelő, szinte euforikus, ugyanakkor rám nehezedett a felelősség óriási nyomása is. A forgatás száz napja végig szó szerint embert próbáló volt. Olykor ezren is dolgoztunk a díszletben, negyven fok mesterséges napsütésben vagy szakadó műesőben, koszosan, sárosan, mégis minden pillanat csodálatos volt, feltámasztottuk 1848-at.”

Ám tegyük hozzá, nemcsak a díszletváros volt a forgatás helyszíne. Dolgoztak a Pestet, pontosabban Petőfi, Szendrey Júlia és Jókai Dohány utcai otthonát „játszó” Sopronban, egy Andrássy úti lakásban, Táncsics hajdani börtönénél a Várban, Landerer nyomdáját a Kincsem parkba helyezték.

Jókai (Koltai-Nagy Balázs), Petőfi (Berettyán Nándor) és Szendrey Júlia (Mosolygó Sára) 

 

Szente Vajk forgatókönyvíró, kreatív producer úgy véli: „A filmművészet lényege a történetmesélés: magunkról, magunknak, másoknak. Mi most elmeséljük a legfontosabb napot, amit ez a nép átélt. Pont úgy, ahogy történt. És mivel ez egy film, úgy is, ahogy történhetett volna.” A másik forgatókönyvíró, kreatív producer, Rákay Philip a „mindannyiunkban élő Petőfiről, nyughatatlanságáról, lázadó összeférhetetlenségéről, lobogó igazságérzetéről” emlékezett meg, hozzátéve: „A Most vagy soha! időutazás 1848 Magyarországára, amelynek során igyekeztünk megeleveníteni Petőfi Sándor és a márciusi ifjak megalkuvást nem tűrő szellemiségét és hazaszeretetét.” Kis-Szabó Márk, a harmadik forgatókönyvíró pedig karakterívet is írt minden színésznek az általa alakított személyiség jelleméről, jellemfejlődéséről.

Táncsics kiszabadítása

 

Berettyán Nándorban találták meg a szereposztók a számukra tökéletes Petőfit. Petőfi Sándor mellett a filmben életre kel Szendrey Júlia (Mosolygó Sára), Jókai Mór (Koltai-Nagy Balázs) és Vasvári Pál (Fehér Tibor) meg a többi márciusi ifjú: Bulyovszky Gyula (Bordás Roland), Sükey Károly (Szabó Sebestyén), Degré Alajos (Berettyán Sándor), Irinyi József (Ertl Zsombor), Irányi Dániel (Novkov Máté), Vajda János (Reider Péter), Vidats János (Hajdu Tibor). Megelevenedik a nyomdász Landerer Lajos (Szerednyey Béla), a Nemzeti Múzeum igazgatója Kubinyi Ágoston (Vranyecz Artúr), Petőfi kiadója Emich Gusztáv (Nagy Sándor), Pest alpolgármestere Rottenbiller Lipót (Kolovratnik Krisztián) és Táncsics Mihály (Kovács Frigyes), Farkas császári titkosrendőr (Horváth Lajos Ottó) és Ignaz von Lederer (Lukács Sándor).

A film operatőre Dobos Tamás, a zenét Gulya Róbert szerezte, a vágómunka, amelynek során a száznégy órányi fölvett anyagból százharmincöt perc lett, Kertai Gáborra és Hegedűs Gyula Lászlóra várt.

Nyitókép: Mosolygó Sára (Szendrey Júlia) és Berettyán Nándor (Petőfi) a filmben 
Fotók: Forum Hungary

 

A Most vagy soha! előzetese: 

https://youtu.be/puD0k6cyLAk?feature=shared