Balkáni tánczenekarként vagy poszt-mulatós bandaként definiálja magát a Hét Hat Club, a budapesti underground egyik ismert bulizenekara. A világ minden táján föllépett zenészkollektíva különös egyediséggel vegyíti az erdélyi, a szerb, a bolgár és a macedón zenei tradíciókat a városi jazz szellemiségével.

A Hét Hat Club az első föllépő a nagyszínpadi koncertsorozaton július 5-én, pénteken este.

A magyar népzenét a könnyűzene különböző válfajaival és gyakran klasszikus zenei hangszereléssel ötvöző együttes, Szabó Balázs és Bandája folytatja a koncertek sorát. Végül a hazai folk-ska-punk vonulatot képviselő Gypo Circus játékára lehet áttáncolni az éjszakát. Szombaton, július 6-án a magyar és balkáni zenei hagyományokat, a jazzt és a modern tánczenét társító Zűrös Bandát az idei Fonogram-díjas Góbé, a tradicionális gyökerű zenéhez kísérletező kedvvel közeledő társulat követi. Az estet az autentikus cigányzenét játszó paszabi Parno Graszt zárja.

Szabó Balázs és Bandája

 

Lesz emellett Régi-módi Jazzudvar is, ahol olyan muzsikusok lépnek fel, mint a világot járó és többek között a New York-i Filharmonikusokkal is rendszeresen föllépő Lisztes Jenő, a zenei kreativitásával mindig elképesztő Szirtes Edina Mókus és kvartettje, vagy a két fúvós-fenomén, Dresch Mihály és Borbély Mihály kvartettje. Szerepel még a programokban a Zsiványjazz, valamint Németh Juci és G. Szabó Hunor. Vasárnap föllép a Mosaeic és Horváth Sára Nina énekesnő, akinek zeneiségét a népzenében megélt gyermekkor és a jazz, a soul műfaja alakítja.

A Mókuskert Szirtes Edina Mókus saját udvara, ahol válogatott zenés és irodalmi programok várják az érdeklődőket.

Rohmann Ditta csellóművész és Mókus duója nyitja meg a kertet, ezután érkezik majd a Ruach-duó, a Fejnélküli lovas, a Szélműves, a Times New Román, Cimbaliband és a Bokros Trió Kertész Ákossal, valamint a 30 Fok Árnyékban.

A Csillagfényes esteken Lázár Ervin novelláit Kakasy Dóra mondja el. Csillagszámlálóknak ad koncertet a Musicolore Énekegyüttes. Július 7-én vasárnap a Virágszámláló Felolvasó Színházban Papadimitriu Athina áll színpadra Szirtes Edina Mókussal, a nap folyamán még föllép a Four Bones Harsona Kvartett és a Balkan Popup.

Szabó Balázsék a Denagyvilág színpadán

 

Lőrinczy Györgynek, a Szentendrei Teátrum igazgatójának a portáján, a Dunakanyar Udvarban olyan színészekkel, zenészekkel, irodalmárokkal, képzőművészekkel találkozhat a közönség, akik a Dunakanyarban találtak otthonra. Lesznek ott beszélgetések, irodalmi estek, koncertek, filmvetítések. A Gyerekliget Kerekítő és Ringató foglalkozásokkal, kézműves és sport játékokkal, hangszerbemutatóval, gyerekkoncerttel, a Grimm-busz Színház gyerekelőadásával, valamint a Molnár Réka-Csürrentő együttes moldvai családi táncházával hívja a családokat.

A táncoskedvűeket a Toporgó Folkkocsma várja pénteken a Szászcsávási zenekarral, szombaton a Sárarannyal.

A Denagyvilag Fesztiválon jelen lesznek a szigetmonostori és a Dunakanyarban alkotó képző- és iparművészek.

„Nagy öröm, hogy a tavaly megálmodott és sok művészbarát segítségével életre hívott Denagyvilág első kiadása sikeres lett – mondja Varga Kornél a fesztivál alapítója és igazgatója –, s így idén nyáron is megrendezhetjük. Úgy látom, hogy a Szentendrei-sziget teremtő szellemisége nemcsak nekem fontos, békére, otthonra, feltöltődésre lel itt mindenki, aki ellátogat hozzánk. Hiszem, hogy ennek a összefogásnak, együtt gondolkodásnak ereje van, ez hozza ide az ismert művészeket és az érdeklődő közönséget.”

Nyitókép: Denagyvilág Szigetmonostor fái közt
Fotók: Szigetmonostor Fesztivál