Jól emlékszem arra az estére, amikor először hallottam a Vadászatot, a Hobo Blues Band énekelte, zenélte, játszotta, élte, s aligha tudtam másra gondolni, nem egyszerűen „csak” koncert ez, inkább összművészet, a zenészek nemcsak játsszák, hanem élik a dalokat, amelyekből társadalmi kép, teljes dráma bontakozott ki. A rock-, a klasszikus és a népzenei motívumokat is felhasználó zenében és a helyenként groteszk költészetben síház, mese, cirkusz elevenedett meg. A Prológustól az erdei mesén át, a vészbanyák, a királyfi, az erdészlány, a fattyú és a remete történetén, a vadállatok találkozásán, üldözésén és pusztulásán át a vadászok diadaláig, az orgiáig, amelyben felhangzott Pilinszky Négysorosa, és még azon is túl a bolond drámai leveléig az emberségről, a szabadságról, a választásról a csavargólét és a vadászvilág között. A dalok zenéjét Tátrai Tiborral Póka Egon írta.

Póka Egon a Jimi Hendrix esten, 1992. Forrás: https://www.facebook.com/pokatatrairegeneracio/

 
Póka Egon Benedek 1978-tól huszonöt évig volt a Hobo Blues Band tagja, előtte játszott a Metróban, az Olimpiában, a Juventusban és a Tűzkerékben is.  A Hobo után a P. Mobil következett, majd életre hívta a Póka Egon Experience-t. Tagja volt a Visegrádi Négyek zenészei alkotta Visegrád Blues Bandnek is. Nevéhez olyan dalok fűződnek, mint a Közép-európai Hobó blues II., a Kőbánya blues, a Hosszúlábú asszony, a Kopaszkutya, a Tetovált lány, a Moszkva tér blues.

Alapítója és igazgatója volt a Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskolának. A kilencvenes évek közepén kezdődött meg az oktatás, a zenei és művésznevelés, amely célul tűzte ki, hogy koncertgyakorlatra is felkészíti hallgatóit. Póka Egon az ország kiemelkedő jazz-, blues- és rockzenészeit hívta meg a tanári karba, köztük ma már nem egy olyan is akad, aki korábban ebben az iskolában végzett. „Fontosnak tartom – mondta egy nyilatkozatában –, hogy azt a szellemi örökséget, amit kaptam többek között Fogarasi Jánostól, Babos Gyulától, Jávori Vilitől, Radics Bélától, Orszáczky Miklóstól, azt tovább tudjuk adni.”

Póka Egon tudta – maga is eszerint dolgozott, és mint sokszor elmondta, ezt akarta átadni diákjainak –, hogy ezt a pályát nem lehet félvállról venni, a tehetség nem elé, rengeteg munkára, szorgalomra, gyakorlásra van szükség. Most félbemaradt minden, lett volna még mit tennie, de amit örökül hagyott, társai, növendékei biztosan folytatják.

Hatvannyolc éves volt. Hiányozni fog.

Borítókép: Tátrai Tibor és Póka Egon (Hobo Blues Band) a Jubileumi Rockfesztiválon a Népkerti pályán 1983-ban Fotó: Urbán Tamás/Fortepan