Csajkovszkij, Glinka és Rahmanyinov darabjai mellett Mozart-, Rossini- és Verdi-áriák is szerepelnek Ildar Abdrazakov áriaestjén az Operaházban, október 30-án. Az orosz művész a nemzetközi operaélet egyik legfoglalkoztatottabb basszistája. A Maria Callas Nemzetközi Televíziós Énekverseny hozta meg számára a nemzetközi ismertséget. A megmérettetés után, 2001-ben a milánói Scalában is bemutatkozhatott. Azóta a világ szinte minden vezető operaházában kivívta a közönség elismerését. Gazdag basszus-basszbariton repertoárjának emblematikus szerepei közé tartozik a Don Giovanni címszerepe és Leporellója, a címszerep a Figaro házasságában, II. Fülöp király a Don Carlosban és Don Bartolo A sevillai borbélyban. Ikonikus szerepeinek áriái az operaházi zongorás koncerten is szerepelnek. Zenei partnere a grúz Mzia Bachtouridze, aki három évtizede a milánói Scala korrepetitora.

Ildar Abdrazakov Fotó: OPERA

A Sztárestek zongorával koncertek következő vendégművésze 2022. november 20-án a legendás Wagner-énekesnő, Waltraud Meier lesz. Azon az estén énekel majd az ígéretes fiatal bariton, Samuel Hasselhorn is, a zongorakísérőjük Joseph Breinl lesz. Schubert, Brahms, Richard Strauss, Schumann és Mahler művei szerepelnek a műsoron.

Ramón Vargast köszönthetik az operarajongók 2023. január 29-én. A mexikói tenor Mozart, Cilea, Puccini, Csajkovszkij, Mascagni, Tosti, Rossini áriáival, nápolyi és mexikói dalokkal érkezik az Operaházba, kísérőjéül ő is Mzia Bachtouridzét választotta.

Julija Lezsnyeva orosz szoprán és Pavel Nersessian zongoraművész koncertje zárja a sorozatot 2023. június 4-én. Az esten Händel-, Vivaldi-, Couperin-, Schumann-dalok hangzanak fel.

Nyitókép: Lotz Károly mitológiai falfestménye az Operaház auditórimának mennyezetén Fotó: OPERA/Berecz Valter