Idén új helyszínnel bővült a szavazatleadási helyszínek listája: a voksok október 24-től az 1929-ben alapított, budapesti Bethlen Téri Színház, a budapesti 6szín teátrum és a debreceni Apolló Mozi mellett idén először a Miskolci Művészetek Házában (Uránia & Béke mozi) kihelyezett szavazóurnába dobott papírlapok segítségével is leadhatóak. A szavazatleadás e-mail címen keresztül is elfogadott: az aranymedaldij@gmail.com címre a díjra érdemesnek talált művész/művészek nevét a kategória megjelölésével kell feltünteti – a fiatal tehetségeknek járó elismerés, valamint az életműdíj esetében nem indokolt kategóriát megjelölni.

A voksok az alábbi kategóriákban adhatók le:

  • Az év írója
  • Az év színésze
  • Az év színésznője
  • Az év rendezője
  • A legígéretesebb fiatal tehetség díja
  • Életműdíj


A kizárólag a közönség szavazatai alapján odaítélt kulturális elismerést olyan színművészek, rendezők és írók vehetik át, akik a 2022-es évben közreműködtek hazai film vagy színdarab létrejöttében, önálló kötetet vagy folyóiratközlésre adott szöveget publikáltak. A Navarrai Mészáros Márton újságíró-szerkesztő által 2008-ban alapított kitüntetéshez idén két hivatalos imázsfilm is készült, valamint egy meglepetésvideó. Előbbiben Csonka András, Domán Kornél Cornelius, Szacsvay László színművészek és Szaniszló Judit író a közönségdíjak fontosságáról beszélnek.

„A közönségdíj, különösen a kultúra területén, azt gondolom, hogy a legfontosabb, a legnagyobb jelentőséggel bíró díj” – mondta az Arany Medál-díj kapcsán Csonka András a 6színben rögzített munkában. A New Arc Media által gyártott promóciós kisfilmben Szacsvay László, a Nemzet Színésze többek között arról beszélt, hogy „színház közönség nélkül nem létezik”. „A közönséget nem lehet meglobbizni, azt szokták mondani, a különdíjas az igazi nyertes. Ha egy kulturális különdíjról van szó, mint amilyen az Arany Medál-díj, akkor meg ki tudjuk nyilvánítani a tetszésünket azon alkotások felé, amelyek tetszenek nekünk” – ezt már a Keresztanyu című sorozat évekig Kolumbiában élt sztárja, Domán Kornél Cornelius nyilatkozta. Szaniszló Judit író szerint azért fontos az Arany Medál-díj missziója, mert „nagyon sokszor a jó vélemények nehezebben jutnak el a célszemélyhez, aki író, közéleti személyiség, költő, színész – különösen fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy ez az íróknál egy nagyon magányos szakma.”

Az Arany Medál-díj másik idei kampányfilmjében a 2021-es év legígéretesebb fiatal tehetségének járó Arany Medál-díjjal kitüntetett Gombó Viola Lotti színművész a pályakezdés nehézségeiről és a visszajelzés erejéről vallott. „[A színpadi művésznek] sokszor kevés interakciója van a közönséggel, és például sokkal több visszajelzést kap a munkatársaitól, a színházban lévő emberektől, a rendezőtől, akár a családtól és nyilván önmagától is, mint egy reflektív személyiség, de ezek a vélemények nem mindig teljesen mérvadóak, lehetnek akár elfogultak vagy túl szélsőségesek. Kiváltképpen jó néha találkozni a nézői véleményekkel: éppen ezért nagyon jó és új és frissítő élmény, legalábbis számomra, ha valaki odajön, hogy egy filmben, sorozatban, színházi darabban az én teljesítményemet vagy alakításomat jónak találta, vagy adott neki valamilyen élményt, netán elgondolkodtatta vagy vitára késztette” – mondta a Centrál Színház tagja.

Idén készült egy meglepetésvideó is, amelyben Magyarország legidősebb aktív színpadi színésze, Csernus Mariann, Kossuth-díjas színművész buzdítja szavazásra a régi-új voksolókat. A 94 éves alkotó, aki novembertől a Vizsolyi Biblia 2.0 című előadásban látható a Bethlen Téri Színházban, a 2018-ban elnyert Arany Medál-életműdíjával jelentkezett be az otthonából egy rövid üzenettel.

Az Arany Medál-díj többek között azért különleges elismerés, mert – már hosszú ideje – nincsen előzetes jelöltlistája, kuratóriuma vagy zsűrije, csupán a közönség ízlésére hagyatkozik. Az összes olyan díjra érdemesnek ítélt színész, író és rendező nominálható, aki az idei naptári évben művészi produktumot hozott létre. Posztumusz díjat még nem adtak át.

A 14. Arany Medál-díjátadót, amelyet december 14-én a kilenc éve a díjátadó helyszínéül szolgáló Bethlen Téri Színházban rendeznek meg, az Arany Medál-gálák háziasszonya, a nemrégiben Prima Primissima-díjra jelölt Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser vezeti. Az ünnepségen – az előző évek hagyományát követve – korábbi díjazottak is jelen lesznek, díjat adnak át. A korábbi évek zenei fellépői között találni Földes László (Hobo), Kossuth-díjas bluesénekest-dalszerzőt és Kiss Zoltán gitárművészt, Várhegyi Lucas Palmira énekesnőt, Munkácsy Eszter dzsesszénekesnőt, Pribojszki Mátyás blueszenészt és Szász Ferenc gitárművészt, a Blahalouisiana beat-rock/pop-soul zenekar tagjait, Schoblocher Barbara énekesnőt és Jancsó Gábor basszusgitárost.